2011. január 19. 13:00

Tabajdi: Szerbia megérett a csatlakozási tárgyalásokra

Az európai országok számára is példamutatónak nevezte Szerbia kisebbségi politikáját Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője az Európai Parlamentben kedd délelőtt. A képviselő a Szerbiával kötött, Stabilizációs és Társulási Megállapodás vitájához szólt hozzá. Az EU és Szerbia kapcsolatait az előcsatlakozási folyamatban szabályozó megállapodást az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén ratifikálta. Ezzel nemcsak egy folyamatot zárunk le, de azt is kinyilvánítjuk, hogy mielőbb meg kell kezdenünk a csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával - hangsúlyozta a szocialista delegációvezető.

Tabajdi elmondta, Belgrád megérett rá, hogy megtegye a következő lépést. Szerbia számos eredményt ért el az elmúlt időszakban. A Hágai Törvényszékkel való együttműködés, ahogyan az Serge Brammertz főügyész jelentéséből is kitűnik, kifogástalan. Ez sokáig kényes kérdés volt Ugyanez vonatkozik a NATO-partnerségre - sorolta a pozitív változás jeleit a képviselő. A kormány törvényben is rögzítette felelős költségvetési politikáját, folyik az igazságügy reformja, és sorozatos sikerek jellemzik a szervezett bűnözés elleni küzdelmet. A szerb kormány, mutatva demokratikus elkötelezettségét, szigorúan fellépett a tavalyi zavargások kirobbantóival szemben.

Tabajdi Csaba külön elismeréssel nyilatkozott a balkáni állam kisebbségi politikájáról. Nyugat-balkáni országként rendkívül fontos, hogy Szerbiának példamutató kisebbségpolitikája van. Ez számos uniós tagállam számára is példaértékű lehet. Széleskörű kulturális autonómia van, amit a különböző nemzeti kisebbségek tanácsainak működése biztosít. Ez garantálja a kisebbségek fennmaradását. Kiemelten fontos volt az a lépés, hogy Borisz Tadics államfő vukovari látogatásán, a háború során a szerbek által elkövetett embertelen cselekményekért megkövette a bosnyák áldozatok hozzátartozóit. Szomszédjaival is a megbékélés útjára lépett. Szomszédságpolitikája a regionális stabilitást szolgálja. Tisztán látszik, hogy a mai Szerbia már nem az a hely, mint ami akár csak öt évvel ezelőtt volt.

A szocialista képviselő kitért a szerb csatlakozás egyik legproblémásabb pontjaként kezelt kérdésre, Koszovó függetlenségére is. Hangsúlyozva, hogy a szerb kormány tavaly óta sokkal nyitottabbnak mutatkozik e kérdés rendezésére, mint korábban. Koszovó ügyében rendkívül jelentős az előrelépés. Ez érzelmileg nagyon bonyolult, összetett kérdés. Szerbia jó úton halad afelé, hogy minden érintett fél számára megnyugtatóan rendeződjön ez a konfliktus - zárta felszólalását Tabajdi Csaba.