2011. március 10. 12:13

Tabajdi: Újabb súlyos figyelmeztetést kapott az Orbán kormány

Az Európai Parlament meggyőző fölénnyel ma elfogadott állásfoglalása a magyar médiatörvények további módosítására szólít fel.

Az állásfoglalást 316 képviselő támogatta, 264 ellenezte, 33-an tartózkodtak. Ez nagyon fontos politikai figyelmeztetés, amelyet az Orbán-kormánynak komolyan kell vennie. Nyilvánvalóvá vált, hogy nem elegendő az a néhány módosítás, amelyet a Magyar Országgyűlés hétfői ülésén elfogadott. Az Európai Parlament többsége ezt kevésnek találta - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője azután, hogy az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a magyar médiatörvényekről szóló állásfoglalását. Az EP sürgeti a magyar kormányt, hogy további, lényegi módosításokat tegyen a médiatörvényekben. Vegye figyelembe az Európai Unió Alapjogi Chartájában írt követelményeket, az uniós tagállamokban íratlanul is érvényesülő alapvető demokratikus elveket, Thomas Hammarbergnek az Európa Tanács emberi jogi biztosának állásfoglalását, és Dunja Mijatovicsnak, az EBESZ médiaügyi ombudsmanjának véleményét" - tette hozzá Göncz Kinga, az EP Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügyi Bizottságának alelnöke.

Az Európai Parlament állásfoglalása az Alapjogi Chartában megfogalmazott elvek teljes tiszteletben tartását kéri. Felhívja továbbá a figyelmet arra is, hogy Magyarország, az Európai Emberi Jogi Egyezmény részese, és az Európa Tanács tagja számára nem lehetnek túlzottak az emberi jogi biztos által megfogalmazott elvárások. Az EBESZ tagországaként Magyarország nem hagyhatja figyelmen kívül a médiaügyi biztos jogos aggályait sem. A fenti álláspontok alapján olyan magyarországi médiaszabályozást kell kialakítani, hogy az Orbán kormány ne irányíthassa központilag sem a közszolgálati médiát, sem a Médiahatóságot. Csökkenteni kellene a példátlan mértékű bírságokat. Biztosítani kellene a Médiatanács döntései elleni valódi jogorvoslat lehetőségét. Garantálni kellene az újságírók forrásainak védelmét." - sorolta Tabajdi az állásfoglalásban is felvetett problémákat. Göncz Kinga hozzátette: olyan médiaszabályozásra van szükség, amely kielégíti a magyar sajtószabadság érvényesülésének követelményeit, biztosítja az állampolgárok szabad tájékozódását és nem kényszeríti öncenzúrára az újságírókat.

A szocialista delegációvezető kifejtette, nem örül annak, hogy Magyarország áll a sajtószabadság elleni támadásokról folyó európai vita középpontjában. Az Európai Parlament különböző szakbizottságaiban és testületeiben továbbra is szigorúan nyomon követik a magyarországi sajtószabadság alakulását. Az Unió árgus szemekkel figyel - fogalmazott.

Göncz Kinga bízik azonban abban, hogy a magyar kormány, amennyiben komolyan veszi az Európai Parlament, az Európa Tanács és az EBESZ iránymutatásait, példát mutathat más tagállamok, pl. Olaszország, Románia vagy Bulgária számára is. Március 15. a magyar állampolgárok számára a sajtószabadság ünnepe is. Az Orbán-kormány a XXI. század második évtizedében elérte, hogy a szabadságszerető magyar népnek újra követelnie kell a cenzúra eltörlését. Jobb üzenet lenne, ha a magyar kormány visszaállítaná a sajtószabadság biztosítékait Magyarországon. Ezzel nemcsak jó példát mutatna, hanem valóban erőssé tenné Európát, ahogy azt uniós elnökségi jelszavában megfogalmazta - tette hozzá Tabajdi Csaba.