2012. április 26. 08:48

Takarékos, de hatékony uniós költségvetés jövőre

„Válságos időkben Európának is takarékos, de hatékony költségvetésre van szüksége, ezeknek a feltételeknek megfelelhet a 2013-as büdzsé, ha a Tanács is jóváhagyja a tervezetet” – fogalmazott Herczog Edit EP-képviselő a költségvetési tervezésért felelős biztos parlamenti meghallgatását követően.

A képviselő szerint az EU jövő évi, 137,9 milliárd eurós kifizetésekről rendelkező költségvetési tervezete helyesen teszi, hogy a válság idején nem az innovációs, a kutatás-fejlesztési, vagy a kisvállalkozói programokon spórol, mert ezek jelentik a növekedés alapját a jövőben.

Az EP Ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának költségvetési kérdésekért felelős szocialista tagja szerint a kifizetések 6,8 százalékosra tervezett növekedése nemcsak a hétéves költségvetési ciklus végén záruló nagyberuházások biztonságát teremti meg, de a foglalkoztatás bővüléséhez is alapot teremthet. Herczog Edit szerint a Bizottság által előirányzott költségvetési számok arról árulkodnak, az uniós döntéshozók megértették, melyik út vezet az EU 2020 stratégiában megfogalmazott innovatív Európához. A képviselő üdvözli, hogy a tervezett kifizetések nagy százaléka (62,5 milliárd euró) közvetlenül vagy közvetve a munkahelyek teremtését szolgáló programokra jut majd 2013-ban, illetve, hogy a kutatási-, versenyképességi- és innovációs- programok, valamint a kohéziós alapok könyvelhetik el legnagyobb növekedést 2012-höz képest.

Herczog Edit külön felhívja a figyelmet annak a jelentőségére, hogy önmagán viszont meghúzza a nadrágszíjat az Unió, hiszen amellett, hogy befagyasztja az intézményrendszer adminisztratív költségeit, 1%-os (öt év alatt 5%-os) leépítést irányoz elő az intézmények dolgozóinak körében.