2011. december 15. 11:34

Találjon egymásra munkahely és munkaerő

"Remélem, hogy azok a tagállamok, amelyek ma még zárva tartják a munkaerőpiacukat a bulgáriai és romániai munkavállalók előtt, a jövő év elején feloldják az átmeneti korlátozást" - fejtette ki Göncz Kinga a munkaerő szabad áramlásáról rendezett szerdai esti plenáris vitához benyújtott írásos hozzászólásában. A szocialista EP-képviselő szerint nagyon fontos, hogy a "megfelelő munkahely megtalálja a megfelelő munkaerőt".


"Egyetlen felmérés sem igazolja azokat a korábbi félelmeket, amelyek szerint Bulgária és Románia 2007-es csatlakozását követően munkavállalóik ellepik a tagállamokat, súlyos zavarokat okozva a munkaerőpiacon. Inkább azt tapasztaljuk, hogy a két országból érkezettek a hiányszakmákban helyezkednek el, és olyan munkákat végeznek, amelyekre az országhatáron belül kevés a jelentkező. Ezért indokolatlannak tartom, hogy uniós tagállamok a hét éves átmeneti időszak utolsó fázisában is fenn kívánják tartani a velük szemben életbe léptetett korlátozásokat. A bulgáriai és romániai állampolgárok kizárása a tagállamok munkaerőpiacáról a féllegális, be nem jelentett munkavégzés, illetve a hamis vállalkozások számára nyit teret, ami együtt jár a munkavállalói jogok csorbításával" - hangsúlyozta Göncz Kinga.

"Fontos cél, hogy a megfelelő munkahely megtalálja a megfelelő munkaerőt. Ehhez az kell, hogy a tagállamok komolyan vegyék a munkaerő szabad áramlásának EU által biztosított jogát. Az Európai Bizottság felelőssége, hogy az átmeneti korlátozásokat 2012. január 1-je után is fenntartani kívánó országok csak meggyőző érvek és hiteles adatokkal alátámasztott indoklás mellett tehessék meg ezt” - szögezte le Göncz Kinga, aki az európai uniós munkaerőpiac bulgáriai és romániai munkavállalók előtti teljes megnyitását szorgalmazó parlamenti állásfoglalás-tervezet egyik aláírója.

 

Háttér:

Bulgária és Románia 2007-es csatlakozását követően a tagállamok összesen hét évig tartó, úgynevezett átmeneti időszakban korlátozhatják a két ország polgárainak szabad munkavállalását. Taggá válásukat követően 10 tagállam azonnal megnyitotta piacát a munkavállalóik előtt. A hétéves átmeneti időszak második fázisa jövő január elsején jár le, az átmeneti intézkedéseket ez után is fenntartani kívánó tagállamoknak ez év végéig komoly indoklással ellátott levélben kell tájékoztatniuk erről az Európai Bizottságot. A rendelkezések szerint erre csak a munkaerőpiac súlyos zavara adhat okot. Jelenleg Ausztria, Belgium, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és korlátozza valamilyen módon a bulgáriai és romániai polgárok munkavállalását. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint mostanáig egyedül az Egyesült Királyság jelentette be, hogy január 1-jétől nem kívánja feloldani a korlátozást. De hírek szerint több más tagállam is fontolgatja a piacnyitás elhalasztását.