Népszava
2011. október 12. 12:01

Talán mégsem olyan rossz az IMF pénze?

Felér egy beismeréssel, hogy már a kormány körökben is azt kezdik mondogatni, hogy az országnak hamarosan ismét szüksége lehet a "szabadságharc" jegyében elűzött Nemezetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatására.

Egyre többen szembesülnek a kormány oldalon is azzal, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika tarthatatlan - nyilatkozta lapunknak Tukacs István. Az Országgyűlés költségvetési bizottságának a szocialista tagja ezt azzal kapcsolatban mondta el lapunknak, hogy Járai Zsigmond Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának elnöke, a Költségvetési Tanács tagja az egyik kereskedelmi televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy előállhat olyan helyzet, amelyben elkerülhetetlenné válik, hogy Magyarország ismét IMF hitelért folyamodjon.

Tukacs István szerint szomorú, hogy minderre csak most döbbentek rá a kormánypárt berkeiben. Az IMF elüldözése ugyanis már több mint 400 milliárd forintjába került az országnak. Miután a legutóbbi "nagyszabású, és sikeres" tavaszi kötvény kibocsátásakor hozzávetőleg ekkora kamatfelárat kellett fizetni a befektetőknek azért, hogy piaci alapon lejegyezzék a magyar kötvényeket. Ahelyett, hogy olcsó IMF hitelből finanszírozta volna a kormány az aktuális kiadásokat.

Emellett óriási kockázatot jelent, - tette hozzá a szakember - hogy az ország nem tudhatja maga mögött a valutaalapot, mint biztos forrást. Ezt a kockázatot a befektetők is beárazzák, így kevésbé hajlandóak Magyarországra hozni a pénzüket. Ez pedig egyfajta spirált indít be. Vagyis egyre kedvezőtlenebb az ország megítélése, ami drágábbá teszi a hazánk működésének a finanszírozását, ami újabb bizonytalanságokat eredményez, s ezáltal ismét romlik a Magyarországról alkotott kép.

A kormányzat még azt a tartalékot is "eltőzsdézte" amit az előző kabinet félretett - jegyezte meg Tukacs István. Az Orbán- kormány ugyanis a Mol részvények megvásárlására költötte el annak a kölcsönnek a nagy részét, - mintegy 500 milliárd forint - amelyet a Bajnai -kabinet azért vett fel az IMF-től, hogy legyen az országnak mihez nyúlni, ha gazdasági válság újabb hulláma alakul ki. A Mol ügyleten a kormányzat eddig megközelítőleg 120 milliárd forintot veszített.

A szakértő úgy fogalmazott: a következő pénzügyi krízis a küszöbön áll Európában, országunk azonban felkészületlen az újonnan felmerülő gondok kezelésre, s emiatt nem függetlenebbé, hanem kiszolgáltatottabbá vált a korábbi állapotokhoz képest.

NÉPSZAVA-információ/

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=480246