2011. január 17. 16:27

Tállai András meglepő nyilatkozata

Az MSZP meglepetéssel értesült arról, hogy Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt nyilatkozta, hogy fogalma sincs, mennyire eladósodottak az önkormányzatok, így pontosan mennyi a számlatartozásuk, hitelállományuk és a kibocsátott kötvényeik értéke.

Az MSZP szeretné emlékeztetni Tállai Andrást arra, hogy a tizenkilenc megyei önkormányzatból tizennyolc már 2006 és 2010 között is fideszes irányítás alatt állt, továbbá, hogy a tíz legeladósodottabb hazai önkormányzat közül nyolc szintén fideszes vezetésű. Így enyhén szólva is meglepőek államtitkár úr információhiányra vonatkozó kijelentései.

Az MSZP azonban igyekszik komolyan venni a kormány által hangoztatott nemzeti együttműködést, ezért néhány adattal kíván szolgálni az önkormányzatokért felelős államtitkárnak.

Az egy főre jutó adósságállomány tekintetében a Lázár János vezette Hódmezővásárhely a legeladósodottabb település Magyarországon, de a Tállai András által egészen 2010-ig irányított Mezőkövesd is maga előtt görget egy hárommilliárdos kötvénykibocsátásból származó adósságot. Nem beszélve arról a 400 milliós költségvetési hiányról, amellyel a város lakóinak szembe kell néznie az idén?

Varga Zoltán,
országgyűlési képviselő,
az MSZP Önkormányzati kabinetjének vezetője