Észak Online
2011. december 15. 16:04

Támogassa a Fidesz is a népszavazást!

A referendum az MSZP szándékai szerint a Munka törvénykönyvéről szólna. Ám a kiíráshoz kellene a kormánypárt támogatása is.

Arra szólítja fel a megye fideszes parlamenti képviselőit az MSZP, hogy támogassák azt az országgyűlési határozat-tervezeti javaslatot, amely népszavazást kezdeményez a kedden elfogadott Munka törvénykönyve ügyében. Erről Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő beszélt pénteken Miskolcon. Mint mondta, várják a Fidesz reakcióját. Ha a kormánypárti képviselők nevüket adják a 129 aláírást igénylő előterjesztéshez, akkor ki kell írni a népszavazást. Ebben az esetben a fideszesek, akik előszeretettel állítják be magukat a demokrácia őreként, helyesen járnak el. Ha azonban nem támogatják, akkor szembesülniük kell saját, hibás döntésükkel, főként itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A most elfogadott új Munka törvénykönyve ugyanis – egyéb munkavállaló-ellenes intézkedés mellett – tartalmazza a térségi minimálbér intézményét is, ami azt jelenti, hogy pontosan azokban a térségekben állapíthatnak meg az országos átlagnál is alacsonyabb minimálbért, ahol a legkiszolgáltatottabbak az emberek. Márpedig megyénkben ez a helyzet.

Gúr Nándor megítélése szerint azért is szükséges a népszavazás a Munka törvénykönyve ügyében, mert nemcsak az MSZP és a demokratikus ellenzéki pártok tartják munkavállaló-ellenesnek az új jogszabályt, hanem a Policy Agenda novemberi kutatása szerint maguk az emberek is. Eszerint azok körében, akik már értesültek a Munka törvénykönyvének változtatásáról, csupán 6 százalékuk mondta, hogy azok alapvetően munkavállaló-barátok, 43 százalékuk egyenesen munkavállaló-ellenesnek tartja az abban foglaltakat. Ez is bizonyítja – mutatott rá Gúr Nándor –, hogy bármit is kommunikál a kormány, az emberek látják, saját bőrükön érzik a számukra hátrányos változásokat.

A jövő évi költségvetés tervezetével kapcsolatban a szocialista képviselő arról beszélt, hogy az MSZP már hónapokkal ezelőtt megmondta: a büdzsé, amennyiben azt az eredetileg beterjesztett formájában fogadják el, tarthatatlan lesz. 268 forintos euróárfolyamon tervezték a költségvetést, ami nonszensz, s eredetileg 1,5 százalékos növekedéssel számoltak, ami szintén az. Sőt, emlékeztetett Gúr Nándor, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter néhány héttel ezelőtti expozéjában még ennél is nagyobb, 2, vagy afeletti gazdasági növekedést vizionált 2012-re. Akkor hiába tiltakozott a demokratikus ellenzék, érveik leperegtek a kormányról.

Egy hónap leforgása alatt azonban tótágast állt a világ: mára kiderítette a kormányzat, hogy mégiscsak korrekcióra szorul a tervezet, s újabb megszorítások beépítésével össze-vissza módosítgatják majd a saját előterjesztésüket. Pedig azt kellene tenniük, hogy felhagynak az értelmetlen, egykulcsos személyi jövedelemadóra építkező gazdaságpolitikájukkal, s felelősséggel, a realitásokat figyelembe véve tervezik meg az új költségvetést.