mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 28. 16:58

Támogassa a kormány a napelemes rendszereket!

Támogassa a kormány a napelemes rendszereket!
„A napelemes rendszerek nagyon komoly kitörési lehetőséget jelentenének Magyarország és a magyar családok számára” – mondta Varga László, az MSZP elnökhelyettese hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

„Hazánk kitűzte 2050-re célként a karbonsemlegességet, amely egy örvendetes környezetvédelmi vállalás, és az egész társadalmi életünket és a gazdaságunkat át kellene alakítania” – kezdte sajtótájékoztatóját Varga László. Azonban a kormány elmúlt években hozott intézkedései nem segítették elő ennek a célnak a megvalósítását. Jó példa erre, hogy a cél eléréséhez ösztönözni kellene a kötöttpályás közlekedési rendszer fejlesztését, ám a kormány a közelmúltban éppen az ellenkezőjét tette és vasútvonalakat zárt be.

Érthetetlen továbbá, amit a kormány az elmúlt bő egy évben a napelemes szektorban tett, illetve amelyeket elmulasztott. „Amellett, hogy nyilván nagy napelemparkok is vannak az országban, amelyek fontos energiatermelők, amellett több mint 200 ezer magyar háztartásban van valamilyen nagyságrendben napelem Magyarországon” – emlékeztetett az MSZP elnökhelyettese. Sok magyar család bizakodva vágott bele a napelemek telepítésébe, mivel szakemberek kimutatták, hogy akár 4-5-6 év alatt is megtérülhet egy ilyen beruházás.

Bő egy évvel ezelőtt azonban a kormány moratóriumot vezetett be a napelemek telepítésére vonatkozóan, illetve nagy bizonytalanságban hagyta a már napelemmel telepített háztartásokat az elszámolás tekintetében.

A napvilágot látott hírek szerint tovább nehezítenék a napelemmel rendelkezők életét, az éves szaldós elszámolást kivezetné a szaktárca és havi szaldót vezetnének be azok körében, akik már benne vannak ebben a rendszerben. Akik pedig jövő évtől telepítenének ilyen rendszert, ott pedig egy eddig ismeretlen bruttó elszámolási formát vezetnének be.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke egyenesen úgy látja, hogy a változtatások után soha nem térülnek meg a napelemes beruházások.

A kormány álláspontja szerint a magyar villamosenergia-hálózat állapota nem bírja el ezt a túlterhelést, azonban a szolgáltatók úgyis egyesével vizsgáltak meg minden kérdést, „tehát ez nem lehet indok” – érvelt Varga László.

A miniszter szerint szeptemberben hozzák nyilvánosságra azokat a helyeket, ahol újra lehet majd napelemet csatlakoztatni a hálózatra.

Amíg a fejlett világban mindenhol igyekeznek buzdítani a lakosságot a környezettudatos életvitelre, addig a hazai szabályozás ellehetetleníti azokat, akik felelősen gondolkodva, energiatudatos háztartást szeretnének magukénak tudni.

De nemcsak a hagyományos napelemes rendszerekkel rendelkezők járnak rosszul a kormány intézkedéseivel, a napelemes technológia ma már ott tart, hogy jóval olcsóbb technológia is rendelkezésre áll, ha valaki szeretne faragni a villanyszámláján. Ez az úgynevezett erkélynapelemes rendszer, tehát akár egy panellakás áramszámláját is lehetne ilyen módon csökkenteni.

Ez egy kisteljesítményű, viszonylag olcsó napelemes rendszer, amit közvetlenül a lakásban lévő konnektorhoz lehet csatlakoztatni. Ezek a rendszerek 600 vagy 800 watt teljesítményig az unióban mindenhol használhatók, kivéve Magyarországon.

Magyarországon nem csak a családi házakra szerelt rendszereket lehetetleníti el a kormány, hanem lehetőséget sem ad arra, hogy ilyen erkélyekre szerelt napelemeket telepíthessenek az emberek.

A fenti helyzetből jól látható, hogy a jelenlegi kormányzat valamilyen oknál fogva nem érdekelt a megújuló energiák hasznosításában. A napelemek mellé még megemlíthetnék azt is, hogy korábban a fideszes kormányzat volt az, amely a szélerőművek további telepítéseit is elgáncsolta. Érthetetlen, hogy a kormány miért nem támogatja a megújuló energiás rendszerek nagyobb térhódítását.

„Gondolják újra a jogszabályi hátteret, vonják be az értintett szakmai szervezeteket, az MSZP szakmai javaslataira számíthatnak” – összegzett sajtótájékoztatója végén Varga László.

Kapcsolódó párttagok