2012. július 03. 09:58

Támogassuk a víz újrahasznosítását a Közös Agrárpolitika keretében!

"Az energiahatékonyság ügyében, mind a jogi szabályozás, mind a társadalmi figyelem tekintetében előrébb jár az unió, mint a víztakarékosság terén. Hamarabb tűnik fel a fölöslegesen égő villany, mint az, hogy fölöslegesen folyik a csap.

Rengeteg vizet elpazarolunk. Egyszerre kell takarékoskodnunk a vízzel, és fokoznunk kell az újrahasznosítását. A víz háztartási, mezőgazdasági és energetikai célú újrahasznosításával áttörést érhetünk el.

Javaslom, hogy az épületek energetikai tanúsítványához hasonlóan vezessük be a vízhatékonysági tanúsítványt, és a kohéziós politikai forrásaiból tegyük lehetővé a hatékonyabb vízhasználatot szolgáló épület-felújítások finanszírozását. Üdvözlöm, hogy a Közös Agrárpolitika keretében támogatni fogjuk a hatékony öntözőrendszerek kiépítését.

Kezdeményezni fogom, hogy a külön támogatással ösztönözzük a víz mezőgazdasági újrahasznosítását szolgáló beruházásokat" - mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja, az uniós vízgazdálkodási szabályozás felülvizsgálatáról tartott plenáris vitában az Európai Parlament ülésén.


"Magyarország, ahogy az Európai Unió egésze, bőséges vízkészletekkel rendelkezik, ám azok egyenlőtlenül oszlanak el országon és kontinensen belül. Az éghajlatváltozás még tovább fokozza az egyenlőtlen eloszlást: egyes térségekben, például a magyar Alföldön, a Homokhátságon, vagy a Mediterráneumban rendszeresek lesznek az aszályok, míg máshol egyre pusztítóbb árvizek és napokig tartó heves esőzések várhatóak" - tette hozzá Tabajdi Csaba, aki utalt arra, hogy míg Izraelben a felhasznált ivóvíz közel 80%-át újrahasznosítják, addig az uniós élvonalat képező Cipruson és Spanyolországban alig éri el a 25%-ot az újrahasznosítás aránya.

A szocialista delegációvezető aláhúzta, hogy hazánk egyedülálló tapasztalatokkal rendelkezik mind az árvizek, mind az aszály kezelésében, amely hasznos lehet az egész nemzetközi közösség számára. "Üdvözlöm Áder János köztársasági elnök arra vonatkozó kezdeményezését, hogy 2013-ban Magyarország rendezzen egy vízgazdálkodással foglalkozó nemzetközi konferenciát az ENSZ égisze alatt."

"A hatékonyabb vízgazdálkodás érdekében összhangot kell teremtenünk az egymással versengő célok: a környezetvédelmi szempontok, az ivóvízként való hasznosítás, a lakossági vízfogyasztás, az öntözés, az energetikai hasznosítás, a vízi közlekedés és a vízi turizmus szempontjai között. Természetes vizeinket óvnunk kell, de ez nem jelentheti azt, hogy nem hasznosítjuk őket fenntartható módon!" - zárta felszólalását Tabajdi Csaba.