mszp.hu | Belföld
2021. november 10. 14:53

Támogatja az ellenzék az állatvédelmi törvény megkésett szigorítását, de sok elemet hiányol a Fidesz javaslatából

Üdvözlik és támogatják a demokratikus ellenzéki szövetség tagjai az állatvédelem szigorításáról szóló most benyújtott kormánypárti törvényjavaslatot, ám szerintük ez messze nem ér fel a korábban a fideszesek által lesöpört kezdeményezésekkel. A szabályozás spektrumát növelendő, az ellenzék most egy átfogó, közös módosító javaslat-csomagot nyújt be - erről tartottak sajtótájékoztatót szerdán a Parlamentben.

Kunhalmi Ágnes rámutatott, társadalmilag is rendkívül fontos az állatvédelem, hiszen szinte hét nem telik el úgy, hogy ne jönnének állatkínzásokról – főként kutyákéról és szaporított állatokéról – a minden jóérzésű ember kedélyeit borzoló, felháborító hírek. „Mi, a demokratikus ellenzék pártjai külön-külön nagyon sokszor benyújtottuk már többek között azokat a javaslatokat is, amiket most a Fidesz szabályozni kíván. Minden alkalommal lesöpörte a Fidesz az asztalról az elmúlt több mint 10 évben! (…) Az állatvédelem területén azon túl, amit most a Fidesz benyújtott, és amit mi támogatni fogunk, rengeteg terület van még, ami szabályozásra vár” – figyelmeztetett az MSZP társelnöke arra, hogy a Fidesz törvényjavaslata rendkívül megkésett és messze nem teljes körű.

Bejelentette, a demokratikus ellenzék együtt nyújtja be módosító javaslatait, illetve jövő tavaszi kormányra kerülésük esetére készülnek egy saját állatvédelmi csomaggal is, ami tartalmazza azokat az új, állatvédelmi intézményeket, elemeket és szigorításokat, amik a Fidesz javaslatából hiányoznak – ilyen például az állatok és az állatvilág védelmének rögzítése az Alkotmányban, vagy az állatvédelem állami feladatként való elismerése egy nagyjából 15-20 milliárd forintos költségvetésű Országos Állatvédelmi Alap felállításával.

„A Párbeszéd is több alkalommal adott már be állatvédelmi témájú törvényjavaslatot az elmúlt ciklusban (…), beadtuk például a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének tilalmát célzó javaslatunkat is” – mondta el Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, hozzátéve, hogy ezeket is rendre figyelmen kívül hagyta a kormány. Az ellenzék átfogó javaslatcsomagjából kiemelte az állatvédelmi ombudsman intézményének felállítását, ami azt segítené, hogy legyen gazdája a kérdéskörnek, akihez fordulni lehet majd a különböző bejelentésekkel, és aki a jogalkotást is segítené.

Kálló Gergely a Jobbik részéről megerősítette, hogy konszenzus van az ellenzéki pártok közt az állatvédelem megerősítésének ügyében. „A szaporítás az egyik legnagyobb merénylet ma az állatok és a gazdák ellen is, hiszen egy kegyetlen folyamat az egész, ami mind a szülő állatot, mind pedig később a születendő állatokat halálra ítéli (…) a genetikai sérülések miatt. (…) A szaporítást tehát a legszigorúbban kell büntetni” – mondta el. Hozzátette, törvényileg szeretnék tiltani a Magyarországon működő kereskedelmi, internetes oldalakon a szaporított állatok eladását célzó hirdetéseket, valamint hosszabb szabadságvesztésre ítélnék az állatviadalok szervezőit, a visszaesőket és azokat, akik mérgező csalétket, vagy maradandó sérülést okozó csapdát tesznek ki akárcsak egy állatnak is.

„Ma az állatvédelem ügye egy olyan ügy, ahol megmutathatjuk azt, hogy mi egy modern, gondoskodó, humánus táradalomban szeretnénk élni. Ez egy olyan ügy, amiben nemcsak szabad, de kell is felülemelkedni a politikai megosztottságokon” – húzta alá Kálló Gergely, a DK politikusa. Kiemelte, szükség van az állatvédelmi hatóságok rendszerének megerősítésére és egy állatvédelmi őrségre, amely közvetlenül, hatékonyan és gyorsan is fellép az állatok jogait sértő esetekben.

Szél Bernadett a méhek védelmére hívta fel a figyelmet, különösen annak tekintetében, hogy nagy veszélyben vannak, jóllehet Európában a termesztett növények 77%-a méh-beporzású, hazánk pedig méz nagyhatalomnak számít. A független országgyűlési képviselő kérte, hogy a kormány tiltsa be azon káros vegyszerek használatát a mezőgazdaágban, ami a méhek tömeges kipusztulásához vezet.

Végezetül dr. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke elmondta, az Országgyűlés Fenntartható fejlődési bizottságának elnökeként is szól, amikor nehezményezi, hogy éppen öt hónappal a választások előtt dobja be ezt a témát a kormány, amikor 11 év is a rendelkezésére állt, hogy lépjen az állatvédelem ügyében. Az LMP politikusa Szécsi Ágnes állatvédőt idézte, aki azt mondta, „Az állatvédelmet az emberré nevelés eszközének is kell tekinteni”. Ez alapján is javasolta, hogy az állatvédelem kerüljön be a Nemzeti Alaptantervbe, hiszen nem mindegy, milyen fiatalok kerülnek majd ki a rendszerből.