mszp.hu | Belföld
2019. szeptember 20. 20:52

Támogatjuk a szakszervezetek bérharcát

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány gazdaság- és társadalompolitikájának következményeként, a magyar minimálbér a legalacsonyabb a visegrádi országok között.
A Fidesz ráadásul tudatosan gyengíti a forintot, ami miatt a bérek hónapról hónapra kevesebbet érnek. Orbánéknak persze ez nem számít, de a dolgozóknak egyáltalán nem mindegy, hogy ugyanannyi pénzből egyre kevesebbet tudnak vásárolni.
 
A legalacsonyabb bérért foglalkoztatott több mint 1 millió dolgozó egyre nehezebben él meg a fizetéséből, miközben szlovák, cseh és lengyel kollégáik legalább 10 %-kal több fizetésért dolgoznak. A környező országokban elérhető magasabb fizetések és a jobb élet reményében már többszázezer dolgozó ember hagyta el Magyarországot, ami – az építőipartól a vendéglátáson át a vasutasokig – jelentős szakemberhiányt okozott.
 
Az MSZP szerint emelni kell a bérminimumokat, a dolgozó emberek munkáját a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével is el kell ismerni. 
 
Az MSZP egyetért a szakszervezetek követelésével, hogy két számjegyű bérminimum-emelés legyen Magyarországon, és továbbra is támogatja a magyar dolgozók jogos követeléseit, a kollektív szakszervezeti és bérharcukat.
 
2019. október 13-án erről is véleményt mondhatunk, és üzenhetünk a Fidesz rendszerének: szabad városokból újjá fogjuk építeni a dolgozó embereket is megbecsülő szabad Magyarországot.
 
MSZP