Belföld | tanárok fizetés
2013. december 13. 12:34

Tanárok tízezrei várnak a fizetésükre

Több mint 16 ezer pedagógus nem kapta meg időben a novemberi fizetését, mert a magán- és alapítványi iskolák nem jutottak hozzá állami támogatásukhoz.

Ma egyedül a magán- és alapítványi iskolák fenntartói nem kapnak működési támogatást, ezért ők vannak a leginkább kiszolgáltatva akkor, ha nem érkezik meg időben a bér.

Az itt dolgozó pedagógusok fizetése eddig nem volt veszélyben. 2013 karácsonya előtt azonban odáig jutottunk, hogy a gyermekeink oktatói hitelezik az államnak a saját bérüket.

A fő kérdés az, hogy ebben az új, államosított oktatási rendszerben miért nem vette észre senki, hogy el fog fogyni a pénz? Miért nem jelezte senki, hogy több ezer pedagógusnak veszélyben van a karácsony előtti bére?

Ez lenne az új, minőségi és kiszámítható állami oktatási közszolgáltatás? A kormány által sulykolt győzelmi jelentésekkel szemben a magyar iskolarendszer valódi működtetői, a hazai pedagógustársadalom tagjai naponta szembesülnek a káosszal, naponta küzdenek meg a bizonytalansággal.

Az elmaradó fizetések egyértelműen mutatják, milyen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a pedagógusok. Alapvető változásra van szükség az oktatásban ahhoz, hogy mai fejetlenséget felszámolva olyan rendszert teremtsünk, amely minőségi, korszerű tudást biztosít és legalább az alapvető kiszámíthatóságot biztosítja az oktatási rendszer szereplőinek.

Kunhalmi Ágnes,
országos elnökségi tag