Belföld, Külföld | nők elleni erőszak flashmob
2013. február 13. 14:49

Táncoljunk együtt a nőkkel a nőkért!

Dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetének elnöke is részt vesz Brüsszelben a 2013. február 14-én világszerte megrendezésre kerülő Egymilliárd nő ébredése elnevezésű civil megmozduláson.

2013. február 14-én kerül sor az Egymilliárd nő ébredése című civil rendezvényre, egy „flash mob" keretében. A résztvevők az „Ébredj fel és állj fel (Rise Up and Stand Up”)című számra táncolnak közösen. A megmozdulást az úgynevezett V-day kampány 15. évfordulója alkalmából szervezik. Ezt a világméretű kampányt – amelynek célja a nők és leánygyermekek elleni erőszak visszaszorítása – Eva Ensler, amerikai írónő, nőjogi aktivista, a „Vagina monológok” szerzője indította el.
 
Az Egymilliárd nő ébredése kampányt Európában az Európai Női Lobbi, valamint számos európai parlamenti képviselő szervezi. Többek között dr. Gurmai Zita is, aki Brüsszelben együtt fog táncolni az eseményen résztvevő nőkkel.
 
Dr. Gurmai Zita elmondta: naponta hét nő válik erőszak áldozatává Európában. Minden erővel harcolni kell a nők elleni erőszak felszámolásáért. A képviselő asszony kifejtette, mennyire fontos, hogy minél többen részt vegyenek az Egymilliárd nő ébredése kampányban, mert ez lehetőséget ad arra, hogy a nők megmutassák a világnak, mekkora erőt is képviselnek valójában.
 
Az eseményt a világ számos pontján megrendezik, többek között Magyarországon is. Budapesten a Mammut II. Üzletházban, február 14-én 15 órakor kezdődik a rendezvény, ezen kívül más városokban – mint például Pécsett, Szombathelyen és Debrecenben – ugyancsak megszervezik a flashmobot. Aki nem tud elmenni egyik helyszínre sem, az készíthet magáról videót, amit feltölthet a rendezvény Facebook-oldalára.