mszp.hu | Belföld | Oktatás
2021. augusztus 31. 15:53

Tanévkezdés 2021: az MSZP új lehetőségeket biztosítana a magukra hagyott fiataloknak

Tanévkezdés 2021: az MSZP új lehetőségeket biztosítana a magukra hagyott fiataloknak
A fideszes kormány járványügyi intézkedései miatt egy egész generáció szakad le az oktatásban, ezen az új kormányzat változtatni fog – hangsúlyozta Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke és oktatási szakpolitikusa keddi online sajtótájékoztatóján, melyet a most kezdődő tanév alkalmából tartott.

Hiller azzal indított, hogy megköszönte a pedagógusok és szülők heroikus munkáját abban, hogy a pandémia közepette, ha online oktatásban is, de le lehetett vezényelni a 2020-2021-es tanévet, és reményét fejezte ki, hogy idén több alkalom lesz a jelenléti oktatásra. Egyúttal jelezte, nyakunkon a koronavírus-járvány negyedik hulláma, ezért kérte, hogy a most is késésben levő kormány gyorsítsa fel a 12 év feletti diákok beoltásának folyamatát.

„Feltétlenül szükséges, hogy az oktatási kormányzat összegezze a kényszerű digitális oktatási rend tapasztalatait, többek közt azt, hogy az érintett diákok legálabb 20%-a részben vagy egészben egyáltalán nem jutott hozzá a digitális oktatáshoz” – húzta alá. Követelte, hogy az oktatási kormányzat december 15-ig tegye le az erről szóló nyilvános jelentést, amit aztán a Parlament tárgyaljon is meg.

Figyelmeztetett, a 6-7 éveseket akadályozta leginkább, hogy sokáig nem volt jelenléti oktatás, és nehéz lesz az így szerzett tudásra alapozni. „Holnap elindul az új tanév. (…) Akik a járvány miatt digitális oktatásban kellett, hogy megtanulják azt, hogy hogy írják az „o” betűt, hogy hogyan van a szorzótábla, hogy hogyan kell összeolvasni a betűket, azok kapjanak most plusztámogatást és segítséget tanáraikkal együtt” – szólított fel.

A volt oktatási miniszter hangsúlyozta, a szocialisták továbbra is szakmai hibának tekintik azt, hogy a kormány az új Nemzeti Alaptantervet a járvány kellős közepén vezette be, de, mint mondta, annak szellemiségével sem értenek egyet.

„Nekünk, az MSZP-nek, és az együttműködő ellenzéknek világos és megalapozott elképzelései vannak az oktatás terén is” – emelte ki, majd felsorolt néhány meghatározó, közös, és az MSZP által hosszabb ideje képviselt pontot ezekből.

„Visszaállítjuk a tankötelezettség korhatárát 18 évre” – mondta és emlékeztetett, csak tavaly 80.000 diák esett ki az oktatásból azért, mert a Fidesz, az EU-ban egyedül levitte a tankötelezettségi korhatárt 16 évre. „Ők a jövő közmunkásai, a közösség eltartottjai lesznek” – tette hozzá.

„A pedagógusok kezdő fizetését a mindenkori minimálbérhez kell kötni” – sorolta a második pontot, amit a Fidesz egyszer már két évre bevezetett, de aztán, mintegy fél évtizede kidobta.

„Iskolakezdési támogatást kell adni (…), ennek összege legyen 20.000 forint” – szólt a harmadik pont. Hiller ígérte, az új kormány ezt meg is fogja adni.

Az alapítványi fenntartású közoktatási intézmények jelentős megkülönböztetésben részesülnek (…), az elmúlt években egyre kevesebb támogatást kaptak. (…) Igenis, meg kell őket becsülni, kárpótolni fogjuk őket szakmai és financiálisan értelemben is” – jelentette be.

Mintegy +1 pontként hozzátette, pártja elhibázottnak tartja azt, ha felsőoktatási felvételi esetén egy leendő diák nem tanulmányi alapon kap extra pontokat. „Az önkéntes katonai szolgálatért járó plusz pontot ellenzem. Nemcsak a mértékét – amit abszolút aránytévesztésnek tartok –, hanem magát az egész elképzelést”. Javasolta, hogy a Magyar Honvédség alakítson ki egy vonzó életpályát a fiataloknak, ha toborozni szeretne, ne pedig a magyar felsőoktatást használja fel mézes madzagnak, igazságtalanul.

Kifejtette, a közoktatás vége, a felsőoktatásba való belépés pillanata is rendbe és tisztába teendő, hiszen ez a legfontosabb lehetőség valamennyi fiatal és bennük különösen a tehetségek kiemelésére.

Elmondta, a demokrata összefogás célja, hogy az elhibázott fideszes oktatáspolitikával szemben a fiataloknak újra lehetőséget biztosítsanak. „Jobb felsőoktatást, színvonalasabb egyetemeket!” – követelte végezetül pártja az Országgyűlés MSZP-s alelnöke.

Kapcsolódó párttagok