Népszava
2012. július 10. 12:14

Tankönyv: újabb zsíros üzlet a Fidesznél

Fideszes oligarchák kezébe kerülhet a hazai tankönyvellátás is, ha az Országgyűlés csütörtökön módosítja a tankönyvpiacot szabályozó törvényt - közölte Kunhalmi Ágnes.

 
Az MSZP elnökségi tagja szerint erre enged következtetni, hogy a jogszabály módosítása után csak az emberi erőforrás miniszter által jóváhagyott tankönyveket használhatják az iskolák, és helyettük nem választhatnak másikat. Kunhalmi rámutatott, hogy a módosítás létrehozza az állami tulajdonú könyvtárellátó-társaságot is, amely az iskolák helyett a jövőben megrendeli, terjeszti a tankönyveket és beszedi azok vételárát az oktatási intézményektől. 
 
Így a 16-18 milliárd forintos tankönyvpiacon is - a földbérletpályázatokhoz hasonlóan - a kormánypártokhoz közel álló üzleti érdekcsoportok kerülhetnek előnybe - tette hozzá a szocialista politikus. 
 
Bár a törvényjavaslat szerint a tankönyveiket elismertetni akaró kiadók nyilvános pályázaton vehetnek részt, annak feltételei, szempontjai egyelőre nem ismertek, ráadásul a miniszter el is utasíthatja bármelyik résztvevő pályázatát. Szubjektívan válogathat a pályázók közül az állami könyvtárellátó is, hiszen a javaslat szerint el kell utasítani azt a kiadót, amely a tankönyve árát az előző évi terjesztési árhoz képest "aránytalanul meg kívánja növelni". Az összeghatárokról azonban szintén az emberi erőforrás miniszter dönthet, így piaci árképzés helyett a kormányközeli cégek ajánlataihoz szabhatják a tankönyvárakat.
 
A közoktatást érintő további törvénymódosításokról is csütörtökön szavaz a parlament, bár eredetileg tegnapra tervezték. Valószínűleg a feszített törvényalkotási tempó miatt csak a nyári szünet előtti utolsó ülésnapon módosítják a köznevelési és felsőoktatási törvényt, valamint az iskolakerülők elleni rendőri fellépést lehetővé tevő jogszabályokat. 
 
A diplomások röghöz kötésével kapcsolatban Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár tegnap napirend előtt azt mondta: aki ellenzi a röghöz kötést, annak baj van az erkölcsi érzékével. A jogszabály a tanulmányi idejük kétszereséig magyarországi munkavállalásra kötelezné az állami ösztöndíjas hallgatókat, azonban végzettségüknek megfelelő munkahelyet nem biztosítana nekik.
 
Lóval tüntettek a röghöz kötés ellen
 
A hallgatói szerződésekről szóló törvénymódosítás ellen tiltakozott tegnap a Magyar Szolidaritás Mozgalom ifjúsági tagozata Budapesten. A sípokkal és dobokkal felszerelt tüntetők egy ló kíséretében - utalva a "lóösszeírást" elrendelő miniszteri utasításra - a Nyugati térről átvonultak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Szalay utcai épületéig, ahol petíciót adtak át Thaisz Miklósnak, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár politikai tanácsadójának. A demonstrálók szerint a diplomások röghöz kötése ellentmond az EU Lisszaboni Szerződésének szabad munkaerő áramlására vonatkozó követelményének.
 
NÉPSZAVA-információ /