mszp.hu | Belföld | tankönyvügy
2015. április 08. 17:03

Tankönyvügy: beismerés már van, következmény is legyen!

Czunyiné Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkár ma beismerő vallomást tett az elmúlt évek tankönyvügyben elkövetett ámokfutásáról.

 

Kiderült: a Fidesz visszalép a saját maga által kitalált tervgazdasági tankönyvrendszertől, a bukás beismeréseként hozott döntést pedig megpróbálja sikerként eladni. Az államtitkár újra olcsóbb tankönyveket is ígért, miután eddig minden évben kiderült, hogy az „ingyenes” tankönyvcsomagra szabott fejkvóta eddig sem volt elég.

Marad a tervgazdaság, így a kiszolgálás se jobb, se pontosabb nem lesz idén sem, a fideszes ideológiához írt tankönyvek ugyanolyan gyatrák lesznek, mint eddig. Csak remélni lehet, hogy idén esetleg már karácsony előtt megérkezhetnek a könyvek, nem lesz olyan diák, akinek előbb van féléves bizonyítványa egy tárgyból, mint tankönyve.

Az már most látszik, hogy idén az iskolában dolgozókra igyekeznek majd fogni az elkerülhetetlen hibákat, miközben az valójában a rendszerből következik.

A megoldás ismert: ismét valódi versenyt kell teremteni a tankönyvgyártók között, miközben az állam a minőséget és a fogyasztók védelmét látja el, a kiadók pedig jobb árakkal és több szolgáltatással versenyeznek a diákok, tanárok és szülők pénzéért.

A mai beismerés után az MSZP a központi tankönyvrendszerért felelős Kello leépítését és felszámolását, valamint az államtitkár azonnali lemondását várja.

Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke