nyugat.hu
2012. szeptember 02. 11:51

Tanszereket osztott a szombathelyi MSZP

Közben szó esett a kézivezérelt iskolaigazgatókról, a tankötelezettségről, a megoldhatatlan államosításról. A Derkovits lakótelepen jártunk.

- Az előbb láttam egy fideszest – mondja egy fiatal szocialista a csepergő esőben, a Derkovits lakótelep Órásháza melletti téren. Sokan gyülekeznek, egyébként is sürgés-forgás van a boltokkal, zöldséges-standokkal határolta területen. Néhányan csoportokba verődve nézelődnek, feltűnő a sok fotós és kamera. És főleg az, hogy az egyik zárva lévő, de különben jégkrémet árusító bódé előtt több tucatnyian állnak sorba.

Kétféle csomag, kétszáz rászoruló

MSZP aktivisták osztanak tanszercsomagot, névjegyzék alapján. Kifaggatjuk őket, kiderül, hogy van egy lista az önkormányzatnál a halmozottan hátrányos helyzetűekről. Ők azok, akik a nagyobb ünnepekkor ajándékcsomagot kapnak, tanévkezdéskor meg tanszereket. A szocialisták azt mondják, az állami és az önkormányzati segítség sem érkezett meg időben, ezért szervezik az akciókat. Most már több éven keresztül.


Az akció előtt néhány nappal levélben értesítik ki a rászorulókat, így ők már tudják, mikor és hova is kell menniük. Nincs is tolakodás, csendben, nyugodtan várják, hogy sorra kerüljenek. Belenézünk a csomagokba. Mert kétféle is van, alsó és felső tagozatosok számára. Füzetek, órarend, toll, papír van a reklámszatyrokban. Azt mondják, darabja olyan 700 forintot ér, egyébként kétszáz csomagot hoztak most.

Közben politikusok érkeznek, itt van Kunhalmi Ágnes oktatáspolitikus, a párt országos elnökségének tagja, Ipkovich György és Nemény András országgyűlési képviselő, egyébként az MSZP városi és megyei elnökei, később befut Czeglédy Csaba, a városi közgyűlés frakcióvezetője is.

Osztálytermek és MÁV vagonok

Kunhalmi Ágnessel és Ipkovich Györggyel húzódik félre az újságírók csoportja. Kunhalmi azt mondja, azért vannak itt, mert az önkormányzat nem segít a rászorulóknak, pedig többszörösen is sújtják őket a kormány intézkedései. Az egykulcsos adó miatt a kiskeresetűek jártak rosszul, a 27 százalékra emelt áfa rajta van a tanszereken is.


Kunhalmi szerint a kormánynak és az önkormányzatnak is feladata lenne, hogy segítse őket, ez viszont elmaradt, így az MSZP próbál meg tenni valamit, hogy a rászorulók gyerekei el tudjanak menni az iskolába. De ha el is tudnak menni, akkor is nem várt nehézségekbe ütköznek. Az iskolák államosítása megoldatlan helyzetet teremt – mondja.

És a MÁV-ot hozza fel példának, ami folyamatosan állami segítségre szorul, jól mutatja, hogyan képes az állam fenntartani egy ilyen hatalmas szervezetet. Az iskolarendszer pedig ennél háromszor-négyszer nagyobb feladatot jelent majd. Kijelenti, nem szeretné, ha másfél millió gyerek olyan osztálytermekbe járna, mint amilyenek a vasúti kocsik vannak.

Megoldhatatlan feladat

Megemlíti, hogy tavaly év végén 214 megyei intézményt államosítottak, de ezek felében a mai napig sem tudták kiírni az igazgatói pályázatot. Most 5010 iskoláról van szó, amiknek hatezer telephelyük van, 150 ezer pedagógusuk, és 1,3 millió diákjuk. Egyszerűen megoldhatatlan feladat ennek a rendszernek az egy centrumból való irányítása, pénzügyileg s szakmailag is.


Gyorsan tesz is egy ígéretet, ha az MSZP 2014-en kormányra kerül, akkor kidolgozzák a módszert, és az iskolákat visszaadják az önkormányzatoknak. Az önkormányzatoknak pedig a tekintélyét, amit elvett a kormány.

A közoktatási törvény legnagyobb hibájának a tanköteles korhatár 16 évre leszállítását tartja – mondja. Ebben a korban még nincs szakképzettségük a gyerekeknek, a legrászorultabb családok gyerekei így kerülnek ki az iskolarendszerből, vagyis az állam löki őket a segélyek és a bűnözés világába. Az ebből adódó néhány milliárdnyi megtakarítást aztán a társadalom fogja megfizetni.

Kézi vezérlésű igazgatók

Ipkovich hozzáteszi, az államosítással megkezdett programokat szakítanak félbe, ilyen például a kisgyermekkori idegennyelv-oktatás, amire az önkormányzat korábban több tízmilliót költött. Az állam nem tudja majd kezelni a speciális helyi problémákat sem.

A volt polgármester szerint az államosítás egyetlen célja, hogy kézi vezérlésű igazgatókat nevezzenek ki, akár az utolsó tanyasi iskolába is. Pedig a szombathelyi pedagógusok eddig a gyerekekre koncentráltak, nem a politikára. Hiszen nincs jobb és baloldali gyerek.

Közben elfogyott a tanszercsomag, a járókelők és a politikusok maradtak, kezdett panasznapra hasonlítani a dolog. És ismét eleredt az eső.