mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 12. 14:03

Táppénzt a gyerekkel otthonmaradó szülőknek, 500 ezer forintot a pedagógusoknak!

Táppénzt a gyerekkel otthonmaradó szülőknek, 500 ezer forintot a pedagógusoknak!
A gyermekükkel otthon maradni kényszerülő szülőknek járjon a táppénz, a pedagógusok pedig kapjanak az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan 500 ezer forintos rendkívüli juttatást – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.

„Én most azt javaslom, hogy ezt az ötszázezret kapja meg minden pedagógus, mert hihetetlen munkát fognak végezni. Ez a helyzet (…) nem lesz jobb, csak rosszabb” – mondta az MSZP választmányi elnöke, aki a műsorban Arató Gergellyel, a DK oktatáspolitikusával az iskolakezdésről beszélt.

Mindketten kijelentették: a kormány nem végezte el a házi feladatát a nyáron, semmilyen feltételt nem biztosít, de még a kereteket sem szabja meg az intézkedésekhez, hogy például hány megbetegedés gyanúja miatt kell bezárni egy osztályt vagy egy iskolát.

Kunhalmi azt javasolta az intézményvezetőknek és a pedagógusoknak, hogy ne féljenek a minisztérium vagy a KLIK retorziójától, hanem „józan paraszti ésszel” a gyerekek, a családok, a tantestület és önmaguk védelmében döntsenek azonnal, ha kell, hiszen az emberéletek fontosabbak.

„Nekik kell ezt a helyzetet megoldani most” – apellált a „talpraesett, felkészült” pedagógusok döntéseire a járvány terjedésnek akadályozásában.

Arató szerint a minimum az lenne, hogy az oktatásban mindenki, aki ezt igényli, ingyen tesztet kapjon. Kunhalmi szerint nemcsak az oktatásban, hanem az egész országban általánosan ingyenesen kellene tesztelni, mert „az nem korrekt, hogy az állami adóforintokból vesznek teszteket, aztán még egyszer kifizettetik ezt a polgárokkal”.

Kunhalmi nagyon helyesnek nevezte, hogy most kötelezővé teszik a testhőmérséklet-mérést az iskolákban, de megjegyezte: nem lett volna olyan nagy összeg, ha egy-két hőmérőt is adnak a mintegy 4 ezer intézménynek.

Arra is rámutatott: már a tavasszal „digitális oktatásnak csúfolt” „förmedvényhez” sem biztosított a kormány semmilyen feltételt, pedig évekkel ezelőtt kapott rá több mint egymilliárd forintot. „Hol a pénz?” – kérdezte.

Arató kiemelte: „Az történik, mint ami mindig szokott: hogy a pedagógus kollégáink, az intézményvezetők a maguk a felelősségében, amit tudnak, azt megtesznek, és ehhez gyakorlatilag semmilyen segítséget nem kapnak”.

Kunhalmitól megkérdezték, miért nem jó megoldás, ha, ahogy Kásler Miklós miniszter bejelentette, 10 ezer hátrányos helyzetű térségben dolgozó pedagógus kap 500 ezer forintot. Azt felelte: ez egyrészt feszültséget fog okozni, másrészt ezt a pénzt nem a kormány adja, hanem az Európai Unió, „ne csináljon úgy Kásler Miklós, mintha ő osztogatná ezt a pénzt”.

Kiemelte: a kormány hiába tagadja, országos, rendszerszintű és most már állandó a pedagógushiány, ezt csak a béremeléssel lehet megoldani. Annak ellenére, hogy két kormányzat is tetemesen emelte a pedagógusok bérét, az durván le van szakadva az értelmiségiekétől egy friss OECD-kutatás szerint. Kunhalmi aláhúzta: a kormány megígérte, hogy a minimálbérhez köti a pedagógus-bértáblát, de nem tette meg; ezt a „csalását” helyre kéne hozni.

Beszéltek a Klubrádióról, amelytől a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság meg akarja vonni a frekvenciáját; Kunhalmi szolidaritását kifejezve „nagyon kemény kitartást” kívánt a rádió munkatársainak és azt mondta: az DK és az MSZP meg fogja teremteni a politikai feltételeket, melyekkel 2022-ben kormányt lehet váltani, „és akkor a Klubrádiónak lesz frekvenciája.”

Arató azt emelte ki: Orbán és a Fidesz fél, ezért próbálja elhallgattatni a még független hangokat, de azoknak, akik ebben részt vesznek, „akik kiszolgálják ezt a fajta zsarnokságot, azoknak ezért felelősséget kell majd vállalnia”.

Kapcsolódó párttagok