mszp.hu | Belföld | Bertelsmann-csoport RTL Klub
2015. január 29. 14:10

Tárgyal-e a kormány egyes médiumok hírszerkesztéséről?

Az elmúlt napokban számos híresztelés látott napvilágot a magyar kormány és az Rtl Klub televíziót birtokló Bertelsmann-csoport közötti tárgyalás természetéről és témáiról. A megjelent információk alapján a kormány vezető tisztségviselői a tárgyalás részeként kezelik a médium híradójának tartalmát, a tárgyalások során pedig igyekeznek korlátozni, módosítani a független hírszerkesztés gyakorlatát.

Ha igaz, hogy egy hazai médium tulajdonosával közvetlenül tárgyal a magyar kormány a független hírszerkesztés korlátozásáról, az a Fidesz-kormány nyilvánosságot torzító akcióinak újabb szintjét jelenti. Ha a magyar kormány egyes tisztségviselői valóban ilyen alkudozásba bocsátkoztak, azzal az eddigi informális nyomásgyakorlást nyílt cenzúra-kísérletre cserélték.

Ezért azonnali választ várunk a hírek szerint a tárgyalást irányító Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől és a kormánytól az alábbi kérdésekre:

  • Mi a célja a kormány és a Bertelsmann-csoport vezetése közötti közvetlen tárgyalásnak?
  • Igazak-e a sajtóhírek, miszerint a tárgyaláson bármely fél részéről felmerült a hazai Rtl Klub hírszerkesztésének megváltoztatása, mint alkualap?
  • Igaz-e, hogy a kormány képviselői a tárgyalások során jogalkotási lépéseket ajánlanak gazdasági vagy politikai érdekek érvényesítése érdekében?

 

A független, szabad nyilvánosság minden demokrácia sarokköve. Az informális befolyásolás rombolja, a nyílt cenzúra felszámolja a demokrácia minőségét. Ha ma egy médium esetén ehhez az eszközhöz folyamodik a kormány, holnap bármely médium, tévé, újság, rádió vagy webportál célkeresztbe kerülhet.

 

Ezért egyértelmű és azonnali választ várunk!

 

Kunhalmi Ágnes

Az Országgyűlés médiaügyekért, médiaszabadság ellenőrzéséért is felelős Kulturális bizottságának alelnöke