Origo/mszp.hu
2012. május 30. 16:11

Tárki-felmérés: Két év után egál

Ismét csökkent a Fidesz-KDNP népszerűsége az elmúlt hónaphoz képest, míg az MSZP támogatottsága növekedett, így a két pártnak jelenleg nagyjából ugyanakkora a szavazótábora - derül ki a Tárki májusi felmérésből.

A közvélemény-kutató szerint a Jobbik támogatottsága az áprilisi adatokhoz képest nőtt, az LMP bejutna a parlamentbe, a Demokratikus Koalíció viszont nem.

Az éppen két éve történt kormányalakítás óta jelentősen csökkent a Fidesz-KDNP tábora, miközben számottevően növekedett a választani nem tudó vagy nem akaró szavazók aránya - értékelte legújabb, májusi felmérést a Tárki. A kutatás szerint a Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes népességen belül az áprilisi 21 százalékról májusban 16-ra csökkent, míg a szocialista párté 13-ról 15 százalékra nőtt.

Ez azt jelenti, hogy a kormánypártok támogatottsága 2012 májusára lényegében az MSZP szintjére csökkent - írja a közvélemény-kutató cég. A bizonytalanok aránya ezzel párhuzamosan 45-ről 49 százalékra nőtt, vagyis minden második választópolgár otthon maradna egy mostani választáson.

A Tárki ezer fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot reprezentáló kutatása alapján a pártválasztók körében is lényegében azonos a Fidesz és az MSZP támogatottsága, hiszen az egy százalékpontos különbség a statisztikai hibahatáron belül van. A Fidesz népszerűsége a pártválasztók körében áprilisról májusra 39-ről 32 százalékra esett vissza, eközben az MSZP-é 25-ről 31 százalékra nőtt.

http://www.origo.hu/itthon/20120530-tarki-egy-szinten-a-fidesz-es-az-mszp-nepszerusege.html