mszp.hu | Belföld | Budapest nyílt levél
2016. január 06. 10:55

Tarlós István főpolgármester részére

Tarlós István főpolgármester részére
Tisztelt Főpolgármester úr!

 Budapest ezekben a hetekben az elmúlt 25 év legmélyebb válságát éli. Bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is, mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy éppen a színházaink működése. 

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a Fővárosi Közgyűlés december 22-i rendkívüli ülésének napirendjén kizárólag a fideszes belharc, az Orbán-Simicska háború szerepelt.

A miniszterelnök és a főpolgármester találkozója után elmaradt a budapestiek korrekt tájékoztatása, a tárgyalás részleteiről mind a városvezetés, mind a kerületi polgármesterek részéről csak szűkszavú, egymásnak ellentmondó vagy éppen zavaros információk láttak napvilágot.

Orbán Viktor és kormánya láthatóan nem tiszteli a budapestiek napi erőfeszítéseit, a fővárosiak által a központi költségvetésbe befizetett napi 18 milliárd forintnyi adót, és a jövőben nem akar foglalkozni azokkal a fővárosi problémákkal, amelyeket egyébként ő maga hozott létre.

Éppen ezért mi, Budapestért felelősséget érző képviselők a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezzük az SZMSZ szerint 15 napon belül, amelyen a fentiek alapján javasoljuk, hogy

   - tárgyaljuk meg a budapesti közösségi közlekedés 2016. évi finanszírozásának kérdéseit;
   - tárgyaljuk meg a BKV HÉV üzletága államosításának kormányzati szándékát, amely bőven túlmutat a főpolgármester hatáskörén és felhatalmazásán, és amely az egységes budapesti közösségi közlekedés felszámolását jelenti;
   - tárgyaljuk meg a fővárosi alapszolgáltatások (köztisztaság, közvilágítás, parkgondozás, kéményseprés, szociális feladatok, színházfenntartás) 2016. évi finanszírozásának kérdéseit.

Az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást. Az elmúlt években Esztergomban már láthattunk példát arra, mivel jár, ha leáll a közösségi közlekedés, elmarad a hómentesítés, és közvilágítás hiányában sötétbe borul a város.

Nem szeretnénk, ha Budapest Esztergom sorsára jutna. Éppen ezért a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén nemcsak az ellenzéki képviselőkre számítunk, hanem azokra a fideszes kerületi polgármesterekre, képviselőkre is, akik felelősséget éreznek a főváros és az itt élők iránt.

Budapest, 2016. január 6.

Tisztelettel:

Horváth Csaba,
az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője

Kapcsolódó párttagok