Belföld
2012. november 17. 11:53

Tarlós István valódi arca

A Fidesz és Tarlós István a hajléktalanok helyett ezúttal az Alkotmánybíróságra támad, miután az kedden alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

Nem csodálkozhatunk azon, ahogyan a Főpolgármester és a Fidesz reagált a bejelentésre, bár jobban tették volna, ha inkább hallgatnak, hiszen ezzel megint bebizonyították, mennyire nem értik ezt a problémát, mennyire képtelenek átérezni azoknak az embereknek a sorsát, akiknek csak a város és a társadalom szolidaritása jelentheti az egyetlen esélyt.  Szerintük a hajléktan személy jelenti a problémát és nem a hajléktalanság. Szerintük a szegény ember az üldözendő, és nem a szegénység.  Politikájukat a kriminalizálás, a rendőri kényszerítés, a szabadságtól való megfosztás, a védekezni nem képes emberek elleni akciószerű fellépések jellemzik.
 
Tarlós István és a Fidesz most úgy tesz, mintha minden eddigi lépésük nem a hajléktalanok ellenében történt volna. Ők nem a hajléktalanságot kívánják felszámolni, hanem eltüntetni szem elől a hajléktalanokat. Az Alkotmánybíróság erre az etikátlan és embertelen lépésre mondott most nemet.
 
Ahelyett, hogy átgondolnák, továbbra is a saját elképesztő és érhetetlen tévutas politikájukat bizonygatják, miközben szakemberek szerint már az első tarlós-télen is növekedett a hajléktalanok kihűlés okozta haláleseteinek a száma, a másodikon viszont már megduplázódott!! Tarlós István első költségvetése 1,5 milliárd forintot vont ki a szociális ágazatból, majd olyan szervezetekkel bontottak szerződést, amelyek évek óta sikeresen vettek részt a hajléktalan-ellátásban. 2011-hez képest kétszázezerről háromszázezerre nőtt a rezsitartozással rendelkezők száma - csak Budapesten, miközben a Fidesz lenullázta az őket megsegítő Hálózat Alapítványt. 2013-ban pedig újabb elvonások és zárolások várhatóak, amelyek nagyságrendileg megközelítik az egymilliárd forintot. Tarlós István és a Fidesz helyében én erre egyáltalán nem lennék büszke.


Tarlós István semmi mást nem tett, csak ismét elárulta, valójában őt személy szerint zavarják a hajléktalan emberek. De attól, hogy nem látja őket, még létezik a jelenség. Egyre több a szegény ember, egyre több a munkanélküli, az ország és város egyre kilátástalanabb helyzetben van, amit ma már csak az nem lát, aki nem akarja azt látni.

A Fidesz valódi szociálpolitika helyett segélyezési plafont vezet be, megnyirbálja a támogatási rendszert, kiüresíti a társadalombiztosítás elvét, kriminalizálja a szegényeket. Miközben ma Magyarországon a gyermekek 23%-a szegénységben él és a gyermekek jelentős része minden hétfőn úgy megy óvodába, hogy nem evett meleg ételt két napja. A Fidesz szociálpolitikája állítólag az, hogy „senkit nem hagynak az út szélén”. Ezzel egyet is értünk, hiszen nem az út szélén hagyják a rászorulókat, hanem letaszítják őket az árokba.

Ezért valódi szociálpolitikát és azonnali cselekvést várunk a kormánytól.
 
Lendvai Anna
Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának tagja