mszp.hu | Belföld | Budapest kulturális élet Tarlós
2018. november 23. 15:36

Tarlós védje meg Budapest színes kulturális életét!

A budapesti kulturális élet ellen indított támadást a Fidesz az előadóművészeti tao támogatások megszüntetésével. Ezzel be akarja darálni a tőle még mindig független színes, kulturális életet. A Fidesz kultúraellenes lépése miatt a fővárosi kőszínházak működése is bizonytalanná válik, de igazán a kisebb, független társulatokat sújtja, amelyeknek a jövője tervezhetetlenné vált.
A döntés hatása máris szomorú következményekkel járt Budapesten: az előadóművészeti tao támogatások megszüntetése óta több társulat is jelezte, lemondja 2019-es bemutatóit és előadásokat töröl. A legtöbb produkció csak a jegyárak drasztikus emelésével tudja stabilizálni a helyzetét, azaz a Fidesz döntésének a levét a kulturálódni vágyó budapestiek isszák meg.
 
Azok a budapestiek, akik naponta 20 milliárd forintnyi adót fizetnek be az államkasszába és akik hétvégente tízezres nagyságrendben látogatják a budapesti színházak, társulatok színvonalas előadásait. Ehhez képest egy teljes NB I-es fordulóra alig néhány ezren kíváncsiak, a miniszterelnök hobbijára fordítható tao támogatások azonban természetesen egy percig sem kerültek veszélybe.
 
Jellemzően a Fidesz-közeli vállalkozások élnek vissza a törvényekkel, mert megtehetik. Az olyan vállalkozásokkal szemben, amelyek visszaélnek az előadóművészeti tao lehetőségével, hatékonyan és a törvény teljes szigorával kell fellépni.  De nem a tisztességesen működő társulatokat kell a csalók miatt büntetni. Felszólítjuk Tarlós Istvánt, hogy álljon ki Budapestért, a budapesti kultúráért, és szerezze vissza a budapesti színházak, színtársulatok pénzét!
 
Horváth Csaba
a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői nevében

Kapcsolódó párttagok