MTI/mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. január 16. 13:59

Társadalmi vita indul az európai minimálbérről

Társadalmi vita indul az európai minimálbérről
Az európai minimálbérről indít társadalmi vitát az MSZP - közölte az ellenzéki párt alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Komjáthi Imre elmondta, a magyar dolgozóknak magasabb bért és jobb életszínvonalat kell biztosítani, ma ugyanis minden negyedik munkavállaló, csaknem 1,1 millió ember kap mindössze minimálbért. 

Az MSZP üdvözli, hogy az Európai Bizottság (EB) a napokban konzultációt indított az európai minimálbérről. Ezzel közelebb kerülnek a szocialisták követelésének teljesítéséhez, az európai minimálbér bevezetéséhez - tette hozzá.

Elmondta, az EB a munkaadók és a szakszervezetek véleményét szeretné tudni arról, hogy szükségesnek tartják-e egységes szabályok megalkotását az európai minimálbérről. Nem lenne mindenhol azonos mértékű a minimálbér, hanem a megállapításának a szabályai lennének egységesek - magyarázta.

Komjáthi Imre azt mondta, az MSZP - kapcsolódva ehhez a konzultációhoz - társadalmi vitát kezdeményez, amelyben az érdeklődők egy kérdőív kitöltésével vehetnek részt online vagy a párt irodáiban. A kérdések között szerepel például az, hogy a válaszoló szerint biztosítja-e a tisztességes megélhetést a 107 ezer forintos minimálbér - ismertette.

Szerinte a Fidesz, a "Borkai-párt" nem támogatja az európai minimálbér bevezetését. A kormány az utóbbi években a kiszolgáltatott munkavállalókkal csábította az országba a külföldi tőkét, "kilóra eladta" magyar dolgozókat a multinacionális cégeknek, és nagyvállalati adókedvezményeket biztosított - sorolta.

Arra a kérdésre, hogy a baloldal készítette-e a győri választási videót, az MSZP alelnöke azt mondta, nem gondolja, hogy védeni kellene magukat. "Hajrá, Fidesz! Tegyék meg a megfelelő lépéseket" - fogalmazott az egyik közösségi portálra felkerült videóról, amelyen több ember is arról beszél, hogy a választáson történő részvételre kényszerítették őket és arra, hogy a Fideszre szavazzanak.

Kapcsolódó párttagok