Társadalom érdekében végzett munkájukért büntetik a nőket

Szombaton negyedik alkalommal rendezték meg a Nyugdíjasok Strandfesztiválját, amelyen - Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP nádudvari szervezetének elnöke meghívására - dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a Magyar Szocialista Párt Nőtagozatának elnöke is részt vett.

A nádudvari gyógyfürdőben négy megye nyugdíjasainak részvételével megtartott rendezvényen Gurmai Zita megemlékezett a roma holokauszt évfordulójáról, majd a nyugdíjasok magyarországi és európai helyzetéről beszélt. Az EP-képviselő idézett egy közelmúltbeli felmérést, amely szerint a magyarországi nyugdíjasok és nyugdíj előtt állók 80 százaléka pesszimista a jövővel kapcsolatban, és mindössze két százalékuk számít kedvező változásokra.
 
Gurmai Zita szerint az egyik legsúlyosabb probléma a nyugdíjas, illetve nyugdíj előtt álló korosztály számára, hogy a férfiak és nők fizetésbeli különbsége, azaz az Európában átlagosan 16,2 százalékos bérolló, a nyugdíjak összegében is megjelenik. „A nők nyugdíja átlagosan 39 százalékkal marad el a férfiakétól. A bérolló mellett – a kieső munkaviszony miatt – az anyaságért is ‘büntetik’ a nőket. Így a női nyugdíjasok még jobban ki vannak téve a szegénység veszélyének” - hívta fel a figyelmet az EP-képviselő.
 
Gurmai Zita szerint Európa elöregedő népessége megkerülhetetlenné teszi a nyugdíjrendszerek reformját, hiszen jelenlegi formájukban az egyik legfőbb okozói annak, hogy a szegénység nőarcú. „Tarthatatlan, hogy a társadalom éppen a társadalom érdekében végzett munkájuk miatt büntesse a nőket” - hangsúlyozta az EP-képviselő.