2012. február 17. 14:51

Tarthatatlan megszorítások előtt Sopron

Brutális, egyben tarthatatlan megszorítások Sopron tervezett költségvetésében.

Sopront, sokat emlegették úgy, mint diákváros, számos iskolája, oktatási intézménye után. Ezeknek az iskoláknak a működése került veszélybe ebben az évben. Annyi pénzt nem ad nekik a városvezetés, hogy a fűtés és villanyszámlájukat ki tudják fizetni. Tanárokat és más dolgozókat kell elküldeni állásaikból, akik maradnak, azok fizetése jelentősen csökkenhet.

De ugyanez a helyzet az óvodáknál, a szociális intézményeknél, könyvtárnál. Nem lesz pénz rendesen utcát söpörni, már most kevesebb az utcai szemétgyűjtő, nem futja a sportlétesítményekre, kérdéses a jégpálya működése.

A város úszik az adósságban, az ország egyik legjobban eladósodott városa és nem látszik a kiút sem. Ezekkel a megállapításokkal vitázni is nehéz, hiszen csak rá kell pillantani a jövő héten elfogadandó városi költségvetésre és világosan kiolvashatóak a számok, amik mint tudjuk makacs dolgok.

Jut azért, majd 100 millió idén is kommunikációra és olyan beruházásokra, amiket ilyen válság idején nyugodtan lehetne halasztani.

És amikor mindezt számba vesszük, ne feledjük, már csaknem 5 és fél éve a Fidesz vezeti a várost és majd 2 éve az országot is.
Külön elszomorító, hogy a városvezetői és a kormányzati megnyilatkozások kizárólag a visszamutogatásban és helyenként a személyeskedésben merülnek ki, ezekben kiutat mutató gondolatok nem nagyon fedezhetőek fel!

Biczi László,
az MSZP Sopron és Környéke Helyi Szervezetének elnökhelyettese