MTI/mszp.hu
2011. szeptember 30. 17:52

Tarthatatlanná válhat a jövő évi költségvetés

Az MSZP szerint a nemzetgazdasági miniszter által pénteken ismertetett jövő évi költségvetés rövid időn belül tarthatatlanná válik, és pótköltségvetésre lesz szükség.


Burány Sándor országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Matolcsy György által ismertetett 2012-es büdzsét a többi közt az teheti tarthatatlanná, hogy a kabinet az adatok meghatározásakor 268 forintos euróval számolt. Mint mondta, jelenleg az euró középárfolyam 290 forint körül van, és egyetlen magyar bankban sem lehet 300 forintnál olcsóbban megvásárolni az európai devizát.

A képviselő kifogásolta azt is, hogy a tervezet szerint 10-11 százalékos munkanélküliség várható jövőre, vagyis "a kormány maga sem számol munkanélküliség csökkenésével".

A politikus arra is kevés esélyt lát, hogy jövőre a beruházások 3 százalékkal nőnének, mert mint mondta, idén tavalyhoz képest 8 százalékkal estek vissza.

Burány Sándor befektetés- és foglalkoztatás-ellenesnek nevezte az előterjesztést, és bírálta, hogy a kabinet ragaszkodik "az összes őrült elképzeléséhez", például az adójóváírás megszüntetéséhez.

Mint mondta, pártja továbbra is progresszív, igazságos személyi jövedelemadózást tart szükségesnek, amely nem rontja az alacsonyabb keresetűek helyzetét, de több felelősséget vár a magasabb jövedelműektől.