Tavares-jelentés: az MSZP így nem szavazza meg

„Egyes magyarországi pártok rövid látókörű euroszkepticizmusával szemben a szocialisták továbbra elkötelezett hívei az Európai Uniónak és az európai integrációnak. Nincsen hazafiság európaiság nélkül és nincsen modern európaiság hazafiság nélkül” - jelentette ki lapunknak Mesterházy Attila szocialista pártelnök Brüsszelben, az MSZP országos elnökségének kihelyezett tanácskozásának egyik szünetében.


A kétnapos látogatáson – miután a testület többek között meghallgatta a négytagú szocialista EP-delegáció személyes beszámolóit az elmúlt években elért eredményekről és meglehetősen kritikus kérdésekkel faggatta ki Györkös Péter uniós nagykövetet – megvitatta a napokban nyilvánosságra került (az alapvető jogok magyarországi helyzetét elemző és súlyos megállapításokat és intézkedési javaslatokat tevő) úgynevezett Tavares-féle tervezetet is. Ezzel kapcsolatban a szocialisták álláspontja változatlan: nem támogatnak semmilyen olyan intézkedést, amely a magyarországi források esetleges elvonásával kapcsolatos, amely a magyar embereknek okoz károkat.

„Az MSZP elnöksége politikai utasítást adott az EP-frakciónak, hogy tegyen meg mindent annak érdekében: semmilyen olyan intézkedés ne mehessen végbe, amely bármilyen szankciót jelent Magyarország számára” - hangsúlyozta Mesterházy Attila későbbi sajtótájékoztatóján, egyértelműsítve: jelenlegi formájában (a felmerülő szankció szerepeltetése miatt) a szocialista EP-frakció nem szavazná meg a dokumentumot.

Az MSZP elnöke hozzátette: senki nem támadja a magyar népet, az erős kritika Orbán Viktor politikájával szemben fogalmazódik meg. „Amit Orbán képvisel, nem európai út, nem hozható összefüggésbe az európai értékekkel. Ezt azonban nem szabad Magyarország kritikájaként felfogni. A Tavares-jelentés is az Orbán-rendszerről szól. Nem Magyarországot és a magyarságot véleményezi” - hangsúlyozta Mesterházy Attila, hozzátéve: szó sincs ez ügyben baloldali összeesküvésről.

„Én még sohasem láttam Barroso elnököt vagy Reding biztost egyetlen szocialista rendezvényen sem” - fogalmazott. Mesterházy szerint Orbán politikája arra mutat, hogy a miniszterelnök ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból és ezzel „elárulja azt a konszenzust, hogy Magyarország az európai értékvilághoz akar tartozni”.


Az MSZP elnöke szerint „Orbán Viktor nem tarthatja a magyar népet pajzsként maga előtt, hogy a saját politikáját védje. Ha kell, védje meg maga a döntéseit (…) Kormányváltás után le fogjuk bontani az Orbán-rendszer minden egyes elemét és vissza fogjuk téríteni Magyarország az európai útra. Azért, hogy céljainkat jobban és hatékonyabban tudjuk elérni” - fogalmazott brüsszeli sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila, hozzátéve: a szocialisták vitanapot kezdeményeznek a magyar Országgyűlésben a Tavares-jelentés megállapításairól, ehhez pedig a Fidesz elnökének támogatását és a korrekt felszólalási lehetőségeket is elvárják.