Gazdaság, Külföld | munkanélüliség közlemény
2013. június 01. 11:25

Távolabb kerültünk az Európa 2020 célkitűzéseinek teljesítésétől

„Az európai jobboldali kormányok válságkezelő intézkedéseinek eredménytelenségét jól jelzik az emelkedő munkanélküliségi mutatók, amelyek következtében az Európa 2020 stratégiában megfogalmazott célkitűzésektől az elmúlt években csak távolabb kerültünk” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő péntek este Londonban, a Labour Movement for Europe és a Fabian Women’s Network közös rendezvényén.

A válság miatt bevezetett megszorító intézkedések terheinek nagy részét Európa-szerte a nők viselik, akiknek nemcsak a gazdasági következményekkel kell szembenézniük, hanem a társadalom problémáik iránti növekvő érzéketlenségével és közönyével is. A rendezvény résztvevői arra a kérdésre próbáltak választ adni, hogy mit tehetnek az európai baloldali pártok és más, progresszív szervezetek a folyamat megfordításáért.

Hozzászólásában Gurmai Zita arra is felhívta a figyelmet, hogy a közszférában bevezetett, és a főleg nőket foglalkoztató ágazatokat érintő megszorításokon túl, komoly gondot jelent az esélyegyenlőséggel és a nők helyzetének javításával foglalkozó programok leépítése vagy felszámolása is.

Beszédében Gurmai Zita ismertette az Európai Szocialisták Pártja a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében tett javaslatait. Így a nemrég uniós szinten is elfogadott ifjúsági garanciaprogramot, valamint a munka és a családi élet összeegyeztetését segítő szülési szabadság irányelvet. Az EP-képviselő emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy további intézkedésekre van szükség a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, valamint gazdasági függetlenségük megteremtése érdekében.