mszp.hu | Belföld | Semjén Zsolt közlemény
2014. szeptember 16. 14:46

Távoznia kell Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek!

Az Index keddi tényfeltáró riportja egyértelműen bizonyítja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes alkalmatlanságát, ezért felszólítjuk Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul mentse fel a nemzetpolitikáért felelős kormányfő-helyettest!

Az állampolgárság könnyített megszerzésének ügye az egy nemzethez tartozás jelképeként szimbolikus jelentőségre tett szert. Az MSZP - korábbi álláspontját felülvizsgálva - támogatta 2010 májusában a könnyített honosítási eljárást lehetővé tévő törvény elfogadását.

A kormány azonban az állampolgársági törvény elfogadását követően rohamléptekkel, a megfelelő biztonsági elemek beépítése és figyelembe vétele nélkül vágott bele annak végrehajtásába. Csak Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Orbán Viktornak tett ígérete számított, miszerint a 2014-es választásokig meglesz a félmillió új magyar állampolgár (és szavazó). Ennek az ámokfutásnak köszönhetően több tízezren tehettek állampolgársági esküt hamis dokumentumok alapján.

Az MSZP már az előző ciklusban felhívta a kormány figyelmét az állampolgársággal történő visszaélésékre, vizsgálatot kezdeményezve a pénzért árult állampolgárságok ügyében. Azóta hivatali vesztegetés gyanúja miatt nyomoz 6 ember – köztük egy kormánytisztviselő – ellen a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. A gyanú szerint a Szekszárdi Járási Hivatalban pénzért adtak állampolgárságot. Az eset nem egyedülálló, legutóbb decemberben a Záhonyi Járási Hivatal egyik kormánytisztviselője 700 eurót fogadott el azért, hogy egy magyarul nem beszélő, tehát a honosítás törvényi feltételeit nem teljesítő külföldi megkaphassa a magyar állampolgárságot.

A fenti esetek, illetve az Index keddi tényfeltáró riportja egyértelműen bizonyítja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes alkalmatlanságát, ezért felszólítjuk Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul mentse fel a kormányfő-helyettest!

Emellett a további esetleges visszaélések elkerülése érdekében kezdeményezzük az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága ülésének azonnali összehívását. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke az eddigi visszaélések felderítése érdekében a nemzetbiztonsági bizottság napirendjére tűzi a probléma megtárgyalását.

Kiss László,
országgyűlési képviselő