hir6
2012. szeptember 17. 08:54

"Te is lehetsz közmunkás"

Közmunkás szakszervezet alakult immár Békés megyében is. Nyakó István országgyűlési képviselő és Kordás László, a szakszervezet főtitkára az egész hetet a viharsarokban töltötték, és tájékozódtak az itteni állapotokról, majd tájékoztatón osztották meg tapasztalataikat.


A szakszervezet előzményeként Nyakó István egy kicsit korábbra nyúlt vissza. Februárban Miskolcról Budapestre indult gyalogosan az Éhségmenet. A 230 kilométeres gyaloglás közben – amihez Nyakó is csatlakozott – azt tapasztalták, hogy az emberek nagyon együttérzőek, segítőkészek, és hogy mennyi mindenkinek van szüksége segítségre. A menet utáni napokban, hetekben sokan keresték meg őket mindenféle problémával – még Szentendréről is kértek segítséget – de volt kérés amiatt, hogy nem fizetett számukra a munkáltató. (Azt azért fontos tudni, hogy ha egy családban valaki közmunkás, az a család semmilyen más segélyt nem kaphat. Tehát ha a foglalkoztató nem fizeti ki a közmunkást, nincs pénze a családnak. Semmilyen pénze sincs.)

Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy alakítsanak szakszervezetet. Hét hete, július utolsó napjaiban Ricsén 20 közmunkás, és 10 szimpatizáns megalakította a Közmunkás szakszervezetet.

Aztán elindultak toborozni, szervezni az országban. Három hete már kétezren voltak, most háromezren. Békés megyéből 605-en csatlakoztak hozzájuk. Voltak már Hevesben, Nógrádban, Baranyában, október végéig szépen sorra járják a megyéket, és összefogják a csatlakozni vágyókat.

- Ez a dolgozni akaró emberek szakszervezete. A táblánkon ez áll: "Munkát, kenyeret, tisztességes béreket". Nem kell sokat beszélnünk az embereknek, és jönnek, belépnek. Ők is érzik, a falnál állunk, nincs hová hátrálni. A helyzet kritikussá vált – mondta Nyakó István.

Eddig öt pont kristályosodott ki, ami tulajdonképpen a szakszervezet első programja.

- Jelenleg a közmunkások bére 47 ezer forint. Ebből nem lehet megélni. Korábban ez 13200 forinttal több volt, most ezt kérjük, hogy januártól kerüljön vissza. A heti fizetés helyett, ugyanúgy mint más munkahelyen, havi fizetés legyen. A közmunkás is kapja meg a 20 nap alapszabadság mellé az életkor és a gyerekek után járó pótszabadságot. Minden családban legyen egy ember, aki egész évben dolgozik, biztosítja a család megélhetését. Aki pedig kikerül az oktatásból, ne csak egy év múlva lehessen közmunkás – összegzett a főtitkár.

Azt mondták, a szakszervezet nem uszítani akar, hanem szervezni, mert amíg nincs érdekképviselet, addig nincs, aki törődjön ezekkel az emberekkel.

- A szakszervezet vállaltan baloldali és szocialista kötődésű, de pártállástól függetlenül várunk mindenkit, kivéve a Jobbikot. Ahol nincs társadalmi igazságosság, ott nincs béke. Mi igazságot akarunk, de békét is. 47 ezerből nem lehet megélni – közölte Nyakó.

A szakszervezet főtitkára azt mondja, a tagoknak három kötelezettsége van. Először is dolgozniuk kell. Másodszor fizetni a tagdíjat, ami minimum havi 5 forint. És ha menni kell, akkor jöjjenek, hiszen: „te is lehetsz közmunkás".