2012. július 03. 12:07

Teher az új tagállami gazdák számára az uniós szabályozás

"Nagy értetlenséget váltott ki széles körben Magyarországon a tojótyúkok ketreces tartására vonatkozó új szabályozás.

Általános vélemény, hogy ezt olyan brüsszeli bürokraták találták ki, akik tyúkot csak étteremben láttak. Mérvadó etológusok szerint is rendkívül vitatott a szabályozás állatjóléti célja. Az új rendelkezés vélhetoen nem segít a tyúkokon, de megnehezíti az új tagállami gazdák életét.

A régi tagállamok 13 éves felkészülési idoszakával szemben nekik csupán nyolc év állt rendelkezésükre az új ketrecek beszerzésére. Nagy terhet jelent ez számukra, mivel a csatlakozás elott és után számos más, jelentos költséggel járó uniós eloírásnak is meg kellett felelniük. Magyarországon elsosorban a kistermelok vannak elmaradásban, ezért kellene a magyar kormánynak érdemi támogatást adni az átálláshoz." - mondta Tabajdi Csaba a Mezogazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja a 2012-2015 közötti állatjóléti stratégiával kapcsolatos vitában.

"Húsvétkor saját borünkön is érezhettük a szigorú állatjóléti szabályozás hatásait, ugyanis Magyarországo0n megkétszerezodött a tojás fogyasztói ára. Az Európai Bizottságnak figyelembe kellett volna vennie, hogy az új tagállamokra jóval nagyobb terheket ró az uniós követelmény betartása". - húzta alá a szocialisták brüsszeli vezetoje.

A szintén új tagállami John Dalli, egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelos európai biztos megértést tanúsított a magyar termelok problémáival szemben. A biztos Tabajdi felvetése kapcsán kiemelte, hogy bár hazájának, Máltának is valóban kevesebb ideje volt az új ketrecek beszerzésére, azonban a csatlakozási tárgyalások során rögzítették az átállás menetrendjét. Az Európai Bizottság július végéig hét hónap haladékot adott a követelményeket be nem tartó tagországoknak a hagyományos ketrecek átalakítására.

Európa egyre növekvo tojásbehozatala kapcsán Tabajdi hangsúlyozta: "sajnálatos azonban, hogy míg saját termeloinktol megköveteljük a szigorú eloírások betartását, addig az Unión kívülrol érkezo árukkal szemben sokszor engedékenyebbek vagyunk. A tisztességes verseny biztosítása érdekében ugyanazon szigorú állatjóléti eloírások betartását kellene megkövetelnünk az import termékekkel szemben, mint amit az uniós termeloktol elvárunk."