mszp.hu | Belföld
2019. augusztus 07. 10:09

Tehetetlen a Fidesz: tovább nőtt a férfiak és nők bére közti különbség

Tehetetlen a Fidesz: tovább nőtt a férfiak és nők bére közti különbség
Tehetetlen a Fidesz - vagy szándékosan szúr ki a nőkkel?
A férfiak még mindig sokkal többet keresnek a nőknél. A Fidesz tehetetlenül nézi, hogy nő a bérkülönbség, és arra hivatkozik, hogy kizárólag a közszférában van "döntési kompetenciájuk" a bérekben, ami egyszerűen nem igaz – mondta a szocialista Gurmai Zita.
 
Gurmai Varga Mihály pénzügyminiszternek tett fel írásbeli kérdést arról, miért nem lép fel a kormány a nők és a férfiak közötti indokolatlan bérkülönbség ellen. A válaszban Bodó Sándor államtitkár azt állítja: a kormány valódi esélyegyenlőséget biztosít és mindent megtesz a különbség csökkentésére, majd hirtelen váltással a nők foglalkoztatottsági arányáról kezd beszélni.
 
„Komolyan mondom, szinte sajnálom ezt a szegény tehetetlen Fideszt… mert miközben Orbán folyton azt érezteti, hogy a kormánya számára nincs megoldhatatlan ügy, s ha kell, még a "gránitszilárd" alaptörvényt is átírják, a nők alacsonyabb fizetése kapcsán most próbálnak úgy tenni, mintha meg lenne kötve a kezük” – mondta Gurmai.
 
A KSH adatai szerint idén májusban a férfiak átlagban bruttó 392 900 forintot, a nők viszont csak 324 300 forintot kerestek. Az egy évvel azelőtti adatokhoz képest a férfiak bére 11,4 százalékkal, de a nőké csak 9,5 százalékkal nőtt.
 
„Én azt mondom: ha a kormány egy ilyen világgazdasági helyzetben nem képes semmit tenni a nők kedvezőbb fizetéséért, akkor teljesen komolytalanok! Mert vagy tényleg ennyire béna kacsák, vagy szándékosan szúrnak ki a nőkkel!” – fakadt ki Gurmai.
 
„Bármelyik igaz, sürgősen felejtsék el a "családbarát" jelzőt, és mindenkit arra kérek, szavazzon ellenük az önkormányzati választáson” – tette hozzá az MSZP parlamenti képviselője.

Kapcsolódó párttagok