mszp.hu | Belföld | Esélyegyenlőség
2019. augusztus 02. 15:15

Teleki: Valódi erőforrásnak tekintsenek minket, cigányokat!

Nagyon keveset hallani a romák egyenjogúságát célzó programok megvalósulásáról, pedig ígéretekből és tervekből nincs hiány – mondta Teleki László, az MSZP Nemzetiségi Tagozatának elnöke Auschwitz-Birkenauban, a holokauszt roma áldozatainak emlékére tartott megemlékezésen pénteken.
„Mi azt akarjuk, hogy valódi emberi erőforrásnak tekintsenek bennünket, és teljes mértékben le akarjuk küzdeni a rasszizmust és az anticiganizmust” – mondta.
Napjainkban is gyakran rasszizmusba ütköznek a romák, amikor lakást vagy munkahelyet keresnek. Mára ismét növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés, pedig az évszázados előítélet volt az egyik oka a roma holokausztnak is, ahol „sok ezer testvérünk vesztette életét”. 
 
„Birkenau népünk legnagyobb sírhelye. (…) Nem lehet, hogy ne emlékezzünk apáink, anyáink, testvéreink értelmetlen és embertelen kivégzésére. Őrizni kell az emléket még akkor is, ha az fájó sebeket szaggat fel” – mondta beszédében Teleki.
 
Újra felhívta a figyelmet: az iskolákban tanítani kell a holokausztról és ezen belül a roma holokausztról is , mert  egyikről sem tudnak eleget az emberek. Politikusok és civilek összefogására szólított olyan döntések meghozatalához, amik elősegíthetik a romák és nem romák közötti kapcsolatokat.
 
Azt mondta: bár évről évre kevesebb olyan megemlékező van, aki túlélte a koncentrációs táborok tragédiáját, „szívmelengető” látni azt az egyre több roma és nem roma fiatalt, akik csatlakoznak a Porrajmosról való megemlékezéshez.
Az emlékezőknek kötelessége, hogy továbbadják az ismereteket gyermekeiknek és unokáiknak – mondta.
 

Kapcsolódó párttagok