Belföld, Külföld | tv2 kormánypropaganda
2013. december 30. 10:16

Teljes nyilvánosságot a TV2 eladás kapcsán

A titkolózás megszűntetését kéri a demokratikus ellenzék Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnöktől, a ProSiebenSat.1 csoport Tanácsadó Testületének elnökétől.

Conrad Albert a ProSiebenSat.1 igazgatóságának tagja Braun Róbert (MSZP) kérdéseire válaszul megerősítette, hogy az eladó ProSiebenSat.1 „megfelelő biztosítékokat és garanciákat” kapott a vételár kifizetésére. Miután két magánszemély, Simon Zsolt és Yvonne Dederick, illetve az általuk néhány nappal korábban alapított, vagyon és korábbi üzleti teljesítmény nélküli cégek ilyen biztosítékokat adni nem tudhattak, ez annak beismerése, hogy a tranzakció mögött egyéb, tőkeerős vállalkozások is állnak.

A Mérték független médiaelemző műhely szerint a 2012-es évben aránytalanul nagy állami hirdetési bevétel áramlott a TV2-höz. Amennyiben a tranzakció olyan kikötést tartalmaz, mely szerint a vételárat a TV2 bevételeiből kell megfizetni, akkor ez felvetheti a meg-nem-engedett állami támogatás ill. az állami korrupciós részvétel lehetőségét is.

Braun Róbert Conrad Albert igazgatósági tag válasza nyomán Edmund Stoiberhez, a ProSiebenSat.1 csoport Tanácsadó Testülete elnökéhez, Bajorország volt miniszterelnökéhez, a CSU korábbi elnökéhez fordult annak érdekében, hogy megszűnjön a titkolózás a tranzakció körül. Az MSZP politikusa a volt miniszterelnöknek azt írta, hogy: ”Tudomásom szerint Ön a demokratikus Magyarország elkötelezett barátja, valamint az átláthatóság és az korrupció ellenes küzdelem jeles szereplője. Biztos vagyok abban, hogy az adás-vétellel kapcsolatos korrupciós és meg nem engedett állami részvétellel kapcsolatos vádak megalapozott elutasítása mind a ProSiebenSat.1 részvényeseinek, mind a német és a magyar közvéleménynek egyaránt érdeke.”

Ennek nyomán nyomatékkal felszólítjuk az eladó ProSiebenSat.1 csoportot, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a tranzakció valamennyi részletét, ideértve azt, hogy pontosan ki és milyen módon adott „megfelelő biztosítékokat és garanciákat” a vételár megfizetésére, valamint a vételár megfizetésének módját és a tranzakcióban résztvevő valamennyi félre vonatkozó egyéb fontos információt.

Braun Róbert,
az MSZP Választmányának tagja

Szigetvári Viktor,
az E14-PM társelnöke

Levél Conrad Albert úrnak >>>

Levél Edmund Stoiber úrnak >>>