Teljesíthetetlen kéréseik voltak a kis pártoknak

Az MSZP befejezte a szövetségkötési tárgyalásokat - mondta Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes kedden újságíróknak, miután kiderült, hogy az MSZP sem a Demokratikus Koalícióval, sem Fodor Gábor liberális pártjával nem köt választási megállapodást.

Tóbiás József elmondta: a két kisebb párt teljesíthetetlen kéréseket fogalmazott meg.

A DK kilenc egyéni választókerületet és öt-hat listás helyet kért, a szocialisták viszont összesen 35 körzetet engedtek volna át szövetségeseiknek, és ebből 31-et az Együtt-PM már elvitt - közölte. Hozzátette, a lista első harminc helyéből kettőt adtak volna át a Demokratikus Koalíciónak, amely ezt sem tartotta elfogadhatónak.

Jelezte ugyanakkor, hogy helyi, önkormányzati szintű megállapodásokra mindkét párttal készek a szocialisták.

Kérdésre válaszolva Tóbiás József azt mondta, nem tart attól, hogy a kisebb pártok önállóan indulnak, mert a választási győzelem szempontjából legfontosabb megállapodás megszületett: a 106 egyéni választókerületben közösen állít jelöltet az MSZP és az Együtt-PM.

Az MTI kérdésére arról is beszélt, mérlegelték, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerepeltetése a listán hozzájárulna-e a kormányváltáshoz, és - részben felmérések alapján - arra jutottak: ez nem segítené Orbán Viktor leváltását.

Az MSZP szombaton választmányi ülést tart, itt szentesítik az Együtt-PM szövetséggel kötött megállapodást. A listaállításról a végső szót az október második felében esedékes kongresszus mondja ki, de azt még egy előkészítő választmányi ülés megelőzi majd.