InfoOroshaza.hu
2012. szeptember 24. 11:52

Teniszkupa Dr. Petróczy Gábor emlékére

Szeptember 23-án az Orosházi Városi Teniszklubban rendezték azt az emlékkupát, amelynek minden második évben városunk adj a helyszínét. A versenyen dr. Petróczy Gábor debreceni és orosházi barátai, ismerősei vettek részt. Dr. Petróczy Gábor ízig-vérig baloldali ember volt, hosszú éveken át dolgozott az MSZP-s polgármester, Fetser János tanácsadójaként. Ezt az emlékversenyt is ő és Varga Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő szervezte-szervezi az elhunyt legjobb barátai közreműködésével.

Dr. Petróczy Gábor 1952. augusztus 21-én született Miskolcon. A budapesti Testnevelési Főiskola testnevelő tanári szakán végzett, majd ugyanitt 1979-ben labdarúgó szakedzői diplomát szerzett. Doktori disszertációját 1982-ben summa cum laude minősítéssel védte meg. 1993-ban nemzetközi sportmenedzseri, majd 2002-ben felsőfokú kulturális menedzseri diplomát szerzett. 1977-től tíz éven át a debreceni Tanítóképző Főiskolán dolgozott főiskolai tanársegédként, majd a Szarvas-Orosháza Sportegyesület labdarúgó edzője, sportköri elnöke lett. 1992 és 2000 között a Békés Megyei Sportigazgatóság sportigazgatója, 2000-től 2006-ig pedig az orosházi Polgármesteri Hivatal szakreferense és a polgármester főtanácsadója. 2007 és 2008 között az Orosházi Kistérség önkormányzati és települési koordinátora.
 
Életének meghatározó részét töltötte ki a sport, maga is aktívan sportolt, versenyszerűen teniszezett. Bekapcsolódott a Sportegyesületek Országos Szövetsége munkájába is, amelynek éveken keresztül elnökségi tagja volt, továbbá ugyanilyen kiemelten foglalkozott az egészséges életmód népszerűsítésével, a bűnmegelőzéssel kapcsolatos feladatokkal. 2001-től az orosházi Kábítószerügyi, majd a Bűnmegelőzési Egyeztető Fórum elnöki tisztét is ellátta.

Ezen munkája keretében szerteágazó országos és nemzetközi kapcsolatrendszert épített ki, többek között a Nemzetközi Drogmegelőzési Intézettel, Norvégia budapesti nagykövetével, szakminisztériumokkal, a hazai és nemzetközi sportélet meghatározó szereplőivel. Méltán töltötte el büszkeséggel a-z a számos projekt, kiadvány, amelyeknek megvalósítása az ő nevéhez fűződik, vagy amelyek létrejöttében projektmenedzserként, szerkesztőként közreműködött. 2008-ban Méltósággal és türelemmel viselt, hosszan tartó súlyos betegség után 55 éves korában elhuny.


Varga Zoltán országgyűlési képviselő és Rétes Zoltán orosházi teniszező szervezték idén is az emlékkupát, melyet 2009 óta minden évben felváltva Debrecenben és Orosházán rendeznek Dr. Petróczy Gábor emlékére, hiszen tenisztársaitól jött a közös ötlet. Hagyomány az is, hogy mindkét városból 9-9 páros vesz részt a versenyen.
 
„Petróczy Gábor Miskolcon lett eltemetve, és én is miskolci születésű vagyok. A szüleim is ott vannak eltemetve, így minden évben elmegyek a sírjához, hogy megemlékezzem róla.” – hangzott el Varga Zoltántól.