mszp.hu | Belföld | Lakásügy
2024. július 06. 14:31

Tenni kell a lakhatási válság enyhítéséért, hogy ne csak álom legyen a saját otthon!

Tenni kell a lakhatási válság enyhítéséért, hogy ne csak álom legyen a saját otthon!
Eldurvult a lakáspiac Magyarországon. Ezt számos ténnyel alá lehet támasztani, a legkomolyabb problémákat a következő 5 pontban lehet összefoglalni.
  1. 2022-ről 2023-ra 19 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak. Miközben a bérek elinflálódtak, a drágulás tovább durvult, ma már egymillió forint felett van az átlag négyzetméterár Budapesten.
  2. Június végével a bankok számára eltörölték az önkéntes kamatplafont, a legnagyobb magyar bank, az OTP pedig azonnal lépett, július elsejével 1%-kal megemelte a lakáshitelek kamatját. Ez 30-40 ezer forintos növekedést idézhet elő a havi törlesztőrészletben, sőt, akár 10-20 millió forinttal több hitelt kell visszafizetni az egész futamidő alatt.
  3. Az emelkedő ingatlanárak miatt az albérletárak is emelkednek, ma már akár 130 ezer forintot kell fizetni egy szobáért Budapesten, míg egy lakás havi bérleti díja könnyen elérheti a 300 ezer forintot is.
  4. Friss felmérések szerint Budapest a legdrágább város Európában. A magyar fővárosban a legnagyobb a különbség az átlagos lakásárak és az átlagos keresetek között.
  5. A befektetők és nagytőkések ingatlanfelvásárlása a saját életet elkezdeni kívánó fiatalok elől veszi el az első otthonra lehetőséget adó lakásokat.

A Fidesz-kormány elhibázott politikája nagyban hozzájárult a jelenlegi tragikus helyzet kialakulásához, azonban van másik út. Az MSZP lakáspolitikája fontosnak tartja, hogy a fiataloknak lehessen saját otthona, és ne csak egy álom legyen az önálló élet elkezdése.

Pusztai Patrik, az MSZP Országos Elnökségének tagja, az Ifjúsági Tagozat elnöke

Kapcsolódó párttagok