mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2021. szeptember 10. 13:31

Tényfeltáró bizottságot Pegasus-ügyben!

Tényfeltáró bizottságot Pegasus-ügyben!
Tényfeltáró bizottság felállítását javasolta a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának a Pegasus megfigyelési ügyben Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője, az Alkotmányvédelmi Hivatal előtt tartott sajtóájékoztatóján pénteken.

Mint mondta, erre a bizottságnak van jogosultsága, a tényfeltáró albizottság pedig konkrét ügyekben is eljárhat, valamint jogosult betekinteni különböző adatokba és aktákba is.

Elmondta: „nagyon udvarias, de kevés konkrét eredménnyel záruló” megbeszélést folytatott pénteken az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójával a Pegasus kíberfegyverről.

„Hogy egy konkrét példát mondjak (...), arra az egyszerű kérdésre, hogy rendelkezik-e a kormány egy ilyen szoftverrel, erre nem kaptam választ, hiszen az ilyen típusú eszközöknek a használata (...) a Nemzetvédelmi Szakszolgálatnál van”.

Ezért jövő hétre Mesterházy időpontot kért Dr. Pintér Hedvigtől, a Nemzetvédelmi Szakszolgálat főigazgatójától – mondta el.

Egy konkrét kérdést „sikerült tisztázni” a mai megbeszélésén: „parlamenti képviselőt főigazgató úr állítása szerint nem figyeltek meg, nem hallgattak meg az elmúlt időszakban semmilyen formában” – mondta el.

Továbbá megtudta: a szolgálat számára indifferens a megfigyeltek munkaköre, „tehát munkaköri megkülönböztetést nem alkalmaz semmilyen formában sem a hivatal”, hanem a törvény alapján a célhoz kötöttség határozza meg a munkájukat.

„Magyarul az, hogy újságírót, ügyvédet, politikust vagy kit hallgatnak meg, ez indifferens a szolgálat számára” – mondta a képviselő.

Hozzátette: a főigazgató tájékoztatása szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal „megrendelői státuszban van”, tehát ha lehallgatást vagy megfigyelést akarnak eszközölni, akkor a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz kell fordulniuk, mert ott áll rendelkezésre az összes ehhez kötődő eszköz.

Mesterházy elmondása szerint a főigazgató megerősítette: minden esetben vagy bíróság, vagy az igazságügyi miniszter egyedi engedélye alapján járhatnak csak el.

„Helyes (...) és hasznos volna, hogyha végre tudnék találkozni az igazságügy-miniszter asszonnyal” – jelentette ki, aláhúzva: másfél hónapja kért Varga Judittól időpontot, de még csak választ sem kapott kérésére.

Kapcsolódó párttagok