2012. július 27. 11:28

Tényleg diplomáciai siker a támogatási előlegfizetés?

Nagyon nagy bajban lehet a minisztérium, ha a miniszter egy normál uniós eljárást hatalmas diplomáciai sikerként ad el. Az ügy akkor lenne hír, ha ezt a kifizetést az unió nem engedélyezné, erre azonban az elmúlt 5 évben nem volt példa. Ha a kormány valóban segíteni akart volna a termelőknek, akkor a minisztériumnak az egyedi elbírálású 80 százalékos előlegfizetést kellett volna elintézni, ahogy azt a szocialista kormány 2009-ben megtette.

A sikerpropagandától nem lesz több tej és búza, a kreált pozitív hírek nem tudják a földek körüli disznóságokról elterelni a figyelmet. Arról például, hogy Orbán Viktor lánya barátjának családja nyerte a legtöbb állami földet Bicskén. Arról, hogy Budai Gyula államtitkár 2 hónap alatt nem tudott időt szakítani arra, hogy a nagyesztergáriak szemébe nézzen, helyette dinnyét evett a piacon. Arról, hogy a becsapott nagyesztergári gazdálkodóknak ugyanolyan hozamú teheneket kell levágatniuk, mint aminek a miniszter egy 9000 hektáros, baráti gazdaságban simogatta a fejét.

Miközben mindenhol azon dolgoznak, hogy többet és olcsóbban fogyasszon a nép - lásd Románia -, ahol ősztől 9 százalék lesz az élelmiszeráfa, Magyarországon az a legfontosabb kérdés, hogy a Túró Rudi, és a hurka magyar termék-e vagy sem.

Az ágazat szereplőinek stabilitás, hosszú távra kiszámítható földbirtok politika, fejlesztési források és bővülő fogyasztás kell, nem sikerpropaganda.

Ébresztő uraim!

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke,
országgyűlési képviselő