2011. március 16. 10:54

Tényleg erkölcstelen az Orbán-kormány szerint egy tisztességesen dolgozó bányász? - Lukács Zoltán interpellációja

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön szerint az egyik, a kiváltságokat megszüntető, az igazságosságot szolgáló eszköz az állami szférából távozó munkavállalók különadója.

Egymás közt bevallhatjuk, mindez csak piár maszlag. Az Orbán-kormány a közszolgálatban dolgozók tömeges elbocsájtásakor nem akarja kifizetni az évek alatt megszerzett járandóságokat. Az sem mellékes öröm Önnek, hogy kiszúrhat azokkal, akiket azért távolíttat el a közszférából, mert nem hajlandóak mindenben esztelenül és vakon követni Önöket.

 Ezt még értem, bár elítélem és harcolok meghurcolt tisztességes közszolgákért, mert a legsötétebb diktatúrákra, vagy a középkori inkvizícióra emlékeztet ez a kollektív bűnösség elvére épülő eljárás.

 De azt végképp nem értem, hogy Ön miért akar kiszúrni a köztulajdonban lévő bányákban és erőművekben dolgozó egyszerű munkásokkal?

 Miniszterelnök Úr!

 Az Önök igazságtalan 98%-os adója miatt most éppen a VÉRT Zrt. volt munkásai, a márkushegyi bányászok és az oroszlányi erőműben dolgozók szenvednek.

 206, évtizedeken át, keményen dolgozó magyar ember családját, egzisztenciáját, nyugodt megérdemelt nyugdíjas éveit veszélyeztetik.

 Ugyanis az elmúlt napokban, az előző években elbocsájtott, nyugdíjazott, megrokkant dolgozó kapott levelet az adóhivataltól, hogy fizesse vissza a 30-40 év munkaviszony jogán megszerzett, a kollektív szerződésük alapján járó végkielégítéseinek és egyéb járandóságainak 98%-át.

 Ők nap mint nap leereszkedtek fél kilométer mélyre, kitermelték azt a napi 4000 tonna szenet, ami ahhoz kellett, hogy mi jó melegben és világosban lehessünk.

 Ők az életüket kockáztatták, az egészségüket tették tönkre értünk, a Fidesz-kormány pedig ezt azzal hálálja meg, hogy elveszi a jussukat, kihúzza lábuk alól a talajt, sőt még tisztességtelennek, a jó erkölcsbe ütközőnek titulálják egész dolgos életüket!

 Ön tudta-e, amikor az alkotmányosságnak ellentmondó sarcot megszavaztatta a forradalmi 2/3-os többségével, hogy ez az állami tulajdonban lévő bányák, erőművek fizikai dolgozóit is érinteni fogja.

 Ha nem tudta, akkor Ön rosszul végzi miniszterelnöki munkáját, hiszen olyan döntéseket hoz, amelyeknek nem ismeri a következményeit!

 Mint az Ön munkáját ellenőrző szerv, az országgyűlés tagja felszólítom, hogy a jövőben végezze jobban a munkáját! Hibáját lássa be, és kezdeményezze az igazságtalan jogszabály megváltoztatását!

 Azt is kérem Öntől, hogy amikor dönt, vegye figyelembe, hogy az Önök által kinevezett vezetőség bejelentette, idén újabb 200 fős csoportos leépítést hajtanak végre a VÉRT Rt.-nél.

 A 98%-os adóval tőlük is ellopják a nekik járó pénzt!

 Sőt helyzetük teljesen reménytelen lesz, ha Önök, ahogy az a múlt héten ismertetett Orbán-csomagból sejlik, elveszik tőlük a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét és a munkakeresési támogatás nagy részét is.

 Remélem, válaszában elmondja, hogy a bányászokat és nehéz fizikai munkát végzőket tiszteli a munkát oly nagyra becsülő Orbán-kormány. Ezért bejelenti, hogy megmarad a korengedményes bányásznyugdíj, és módosítják a végkielégítések 98%-os adózásáról szóló jogszabályt.