mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. július 17. 11:36

Tényszerűen hazudik a Fidesz a „háborús inflációról”!

Tényszerűen hazudik a Fidesz a „háborús inflációról”!
Világosan és egyértelműen látható, ahogy a gazdasági válság mélyülése miatt a NER kezd meg-megrogyni saját hazugságainak súlya és tarthatatlansága alatt, és bár ideig-óráig még talán meg tudja vezetni a lakosság egy részét a nekik felfestett kamu-ellenségek képével, de rövidesen mindenkinél be fog kopogtatni a valóság. És az fájni fog.

A Fidesz azzal tudna a legtöbbet tenni a családok és az ország védelme érdekében, ha például egyszer az életben őszinte lenne.

„Háborús infláció” – ez az új, mindenre bevethető bűvész-kifejezés, amellyel magyarázni próbálják az egyre durvább megszorításokat és pénzbehajtásokat a választóknak, mondván Putyin agresszor háborúja és az erre válaszként adott, „elhibázott brüsszeli szankciók” az okai annak, hogy kilőttek az élelmiszerárak, hogy hatósági ársapkával lehet csak lent tartani az üzemanyagok költségét, vagyis, hogy minden rossz kizárólagos oka a háború és Brüsszel. Ez azonban durva, gonosz és leegyszerűsítő hazugság, amelynek kizárólag az a célja, hogy a kormány ledobjon magáról minden felelősséget. Pedig a jelenlegi helyzetért legnagyobb részt a Fidesz túlköltekező, szociálisan érzéketlen, a klímaválságot tagadó, oligarcha- és nagytőkebarát gazdaságpolitikája a felelős.

Az elmúlt időszak rendkívül zajos és impulzív időszaka miatt már kevesen emlékeznek arra, hogy az üzemanyagok kapcsán bevezetett és máig hatályban tartott hatósági árat még tavaly novemberben jelentette be Orbán Viktor, miután a benzin ára a lélektaninak nevezett ötszáz forint fölé kúszott az egyre durvuló infláció miatt. Hasonlóan fontos az alapvető élelmiszerek egy adott körében bevezetett hatósági ár dátuma is: a kormányfő ugyanis idén január 12-én jelentette be egy facebookos videóban, hogy a tavaly októberi áron rögzítik például a kristálycukor és a csirkefarhát árát. Ehhez képest az orosz invázió jóval csak ezen bejelentések után, idén február 24-én indult el; vagyis a háború – bár a világgazdaság változásaira értelemszerűen azóta érdemi hatással van – a durva méreteket öltött magyarországi infláció kapcsán csak jóval később került a képletbe. Erre hivatkozni, ezt kizárólagos okozatként felmutatni nettó átverés. Nem beszélve arról, hogy a forint folyamatos mélyrepülése és a gazdasági válság mélyülése egyértelműen az európai közösséggel vívott esztelen harccal és az ennek következtében befagyott támogatások hiányával van jelentős összefüggésben, nem mással.

Már a covid-járvány idején látszott, hogy a Fidesz vérprofinak gondolt politikacsináló gépezete is képes megrogyni, ha nem egy olyan ellenséget kell legyőzni, amit maguk jelölnek ki, maguk rajzolnak fel a falra és maguk is mozgatnak, ijesztegetve vele a lakosságot. Az egyre súlyosabb gazdasági válság is érezhetően térden rúgta most a NER-t, az uniós források hiánya konkrét működési zavart és kapkodást okozott a rendszerben. Azt, ami most jön, kamuzó közmédiával, plakáttengerrel, jól megírt politikai szólamokkal már nem lehet majd elfedni vagy megmagyarázni. A legőszintébb Fidesz-támogató is látni fogja, hogy nem Soros György lopakodott be és ette ki a hűtőjét már hóközepén, nem meleglobbista brüsszeli bürokraták írták át vastag filccel az árcédulákat a sarki boltban, és végképp nem „hazaáruló libernyákok” miatt borultak be a családi vagy önfoglalkoztató kisvállalkozások. A Fidesz két dolgot tehet, ha valóban a magyar családok érdekét tartja szem előtt.

Egyszer az életben őszinte lehetne és felhagyhatna a kamu kifogásokkal, az állandó másokra mutogatással. A magyar emberek megérdemlik, hogy valós képet és valós magyarázatot kapjanak életük súlyos, negatív változásaira. Negyedik kétharmaddal már talán nem akkora luxus őszintének lenni. Másodszor pedig ideje lenne, ha a kormány legalább részben megvalósítaná az MSZP „létbiztonság-csomagját”, amely a leginkább rászorult társadalmi csoportoknak jelentene rapid és válságálló segítséget az egyre élesedő szociális krízisben. Az illiberális állam eddig sem a szociális érzékenységéről, a kirekesztettek, a bajba kerültek megsegítéséről volt ismert; de most olyan időszak köszönt ránk, amikor világos kötelesség a szociáldemokrata értékek mentén igazságos és valódi segítséget biztosítani az arra rászorulóknak. Ha mi lennénk döntési helyzetben, biztosan ezt tennénk.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire.

Háromszázhatvanegyedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.
 
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. július 17.