MTI/mszp.hu | Belföld | Agrárgazdaság
2016. november 24. 11:20

Terjesszék ki az élelmiszerek áfa-csökkentését!

Az élelmiszeráfa-csökkentés kiterjesztését követelte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, a párt országgyűlési képviselője, azt hangsúlyozva, ez segíti a szegényebbeket, de a magyar agrárium versenyképes működését és a gazdasági kifehérítését is.
Közlése szerint a 27 helyett 5 százalékos áfát tartanak szükségesnek minden tejtermékre, így bevennék ebbe a körbe az UHT-tejeket is, akárcsak a zöldséget és a gyümölcsöt, az öt legkelendőbb kenyéripari terméket és az édesvízi halakat is.
 
Mint mondta, az évi százmilliárdos kiesés egyszeri tétel volna, hiszen "öt százalékos kulcsnál már nem érdemes áfát csalni".
 
A politikus jelezte,  nap folyamán elkészül az indítványaikat tartalmazó, a hétfőn bejelentett négypontos csomagba tartozó törvényjavaslat, amelyet még a héten a parlament elé terjesztenek. Mint mondta: az áfa-csökkentés miatt kieső költségvetési bevételt úgy pótolnák, hogy az államadóság csökkentése helyett ide csoportosítanának forrásokat a földeladások 270 milliárdos bevételéből.
 
Gőgös Zoltán azt hangsúlyozta, az intézkedés segítene kiszorítani a piacról az utak mentén irreálisan alacsony áron, számla nélkül kínált, "minimum kétszer áfa-csalt" almát és burgonyát, miközben javítaná a hazai gazdák versenypozícióit.