MTI/mszp.hu
2012. augusztus 11. 17:47

Tervezhetetlen a jövő az önkormányzatok számára

A kaotikus törvényhozás és a folytatódó forráskivonások miatt tervezhetetlen a jövő az önkormányzatok számára - jelentette ki a Magyar Szocialista Párt elnöke szombaton, a Zala megyei Surdon.

A település falunapjára érkezett Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány a választások előtt azt ígérte, hogy újranyitja a kispostákat, a kisiskolákat és a vasútvonalakat, de "ebből semmi nem valósult meg". Az önkormányzatoknál folyamatos a forráskivonás, bár "ebben nekünk is részünk volt az előző kormányzati ciklusban", de ez nem állt meg, s mára különösen a kistelepülések helyzete egyre nehezebbé vált.
    
A Fidesz annyira "kifacsarja az utolsó cseppeket is" az önkormányzatokból, hogy már a napi működés is veszélybe kerül. Emellett "a kaotikus törvényhozás tervezhetetlenné teszi az önkormányzatok számára a jövőt" - jelentette ki az MSZP elnöke.
    
A környékbeli polgármesterekkel folytatott találkozója kapcsán azt mondta: több településen probléma, hogy "a néha egymásnak ellentmondó törvényi szabályozások miatt" nem tudják, hogyan üzemelnek szeptembertől vagy januártól.
    
A szocialista párt által meghirdetett Élhetőbb falu programmal szeretnék ezeket a problémákat megoldani úgy, hogy fenntartható finanszírozást, az önkormányzatiság helyreállítását és a gazdasági fellendülést is biztosítani lehessen számukra.
    
Mesterházy Attila azt mondta: az uniós források megszerzéséhez sokkal gyorsabb és egyszerűbb rendszert kell működtetni, a párt programjában szerepelni is fog, hogy nem pályázattal, hanem stratégia meghatározása után kormányzati döntéssel valósulhassanak meg a szükséges fejlesztések, például ha bölcsődét, óvodát vagy szakrendelőt kell építeni. Csökkenteni kell az adminisztrációt, de egy olyan kormányzati alapra is szükség lenne, amely elkerülhetővé teszi az önkormányzatok számára az előfinanszírozás miatti hitelfelvételt.
    
Az MSZP elnöke a Kereszténydemokrata Néppárt szombati közleménye kapcsán - amely az olimpiai sikereket elért sportágak adókedvezménnyel történő támogathatóságát javasolja -, kitért arra, hogy ezt a szocialisták már fél évvel ezelőtt felvetették. "Késői a felismerés, de helyesnek tartjuk", és az MSZP a parlamenti időszakban "szívesen együttműködik a KDNP-vel", hogy a sportágak és az egyesületek támogatási köre szélesebb legyen.