mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. január 18. 12:46

Testpáncélt a járőröknek is, haladéktalanul!

Testpáncélt a járőröknek is, haladéktalanul!
Kapjanak a rendőrjárőrök, pénzszállítók és körzeti megbízottak is haladéktalanul golyó- és késálló mellényt és testkamerát! – kezdeményezte Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke a Spirit FM rádióban kedden.

A politikus részvétét fejezte ki az Újbudán múlt csütörtökön késelés következtében elhunyt fiatal rendőr halála miatt. „Nemcsak egy nagyon jó rendőrt veszítettünk el, hanem (...) egy nagyon megbecsült, a helyi közösségben is megbecsült fiatalembert” – mondta, hozzátéve: le kell vonni a megfelelő következtetéseket döntéshozóként is, meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy mindazok, akik ki lehetnek téve egy ilyen támadóval való találkozásnak, haladéktalanul testpáncélt kapjanak.

Harangozó Tamás kiemelte: van rá mód, hogy a már elfogadott költségvetést úgy módosítsák, hogy beszerezzék a szükséges felszereléseket, melyekkel az intézkedő rendőrök életét és testi épségét meg tudják védeni. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint, bár „nonszensz”, hogy a már hatályban lévő, rendelettel elfogadott ez évi költségvetést „kegyeskednek behozni az Országgyűlés elé” a kormánypártok, már volt arra példa, hogy a bizottság javaslatára módosították a büdzsét, például tavaly a rendőrök túlórapénze esetében. Hozzátette: számos esetben kellett a költségvetésben forrásokat átcsoportosítani tavaly év közben is. „Ez nem lehet pénzkérdés!” – hangsúlyozta a szocialista politikus, megjegyezve, hogy egy olyan országban, ahol 10,5 milliárd forintot el lehetett költeni egy „remek tűzijátékra”, az összes rendőr életének védelmére is kell, hogy legyen felszerelés.

A testkamerák használata szerinte az állampolgárok érdeke is, hiszen a cselekményeket teljesen egyértelműen bizonyíthatóvá teszi, és a rendőri intézkedések jogszerűségét is „viszonylag erőteljesen garantálja” az általuk készíthető felvétel. Harangozó Tamás és jobbikos alelnök-társa, Lukács László György ezért kérték a bizottság összehívását, amint a késeléssel kapcsolatos vizsgálatok lezárultak, és várják a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány beszámolóját. 

A védőfelszerelésekre való átcsoportosításon kívül beszélni akarnak az egyéb munkakörülményeket és a feladatok ellátását is veszélyeztető fluktuációról, valamint tájékozódni kívánnak a határvadász csapatok létszámáról, ami novemberben 2 ezer helyett csak 600 fő volt – mondta a frakcióvezető-helyettes.

Kapcsolódó párttagok