mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. december 16. 13:38

Teszteljenek, és ne veszélyeztessék a védekezés eredményességét!

Hozzanak létre országszerte tesztelőpontokat az ünnepek alatt, a védekezés és a gyógyítás eredményességét pedig ne veszélyeztessék – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Dr. Szelényi Zoltán, az Orosházi Kórház baleseti sebészetének osztályvezető főorvosa szerdán sajtótájékoztatón.

Kunhalmi az MSZP javaslatait ismertette arra, hogyan lehetne az emberi életet védeni és a vírus terjedését lassítani az egészségügy tehermentesítése mellett. Szelényi arra hívta fel a figyelmet: az egészségügy tervezett átalakítása sok bizonytalanságot okoz.

Az MSZP egyik legfontosabb, aktuális javaslata, hogy az ünnepek alatt országszerte hozzanak létre tesztelőpontokat, hogy bárki ingyenesen és önként teszteltethesse magát.
Kunhalmi példamutatónak nevezte a magyar társadalom fegyelmezettségét a világjárvány alatt, de rámutatott: a karácsonyi ünnepek alatt megnövekedhet a találkozások száma, ezért kellene biztosítani, hogy aki akarja, a szeretteivel való találkozás előtt teszteltethesse magát.

„Ha csak pár százalékát tudjuk így kiszűrni azon embereknek, akik potenciálisan fertőzőek, az már nagymértékben segít a vírus terjedésének a lassításában”, a további megbetegedések csökkentésében és az egészségügy tehermentesítésében – mondta.

Szelényi „abszolút támogathatónak, sőt (…) támogatásra javasoltnak” nevezte, hogy minél több tesztet végezzenek, mert az járvány terjedését akadályozhatja. De felhívta a figyelmet: a tesztelés önmagában, kontaktuskutatás és a karanténszabályok betartása nélkül „csak félintézkedés”.

Figyelmeztetett: ha az ünnepek során megnő a személyes kontaktusok száma, akkor újabb felívelő szakaszba juthat a járvány.

Kunhalmi az MSZP másik követelésére: a 100%-os táppénz biztosítására tért rá. Kiemelte: ez nemcsak szociális és anyagi, hanem egyben járványügyi követelés is; hiszen ennek biztosítása nagymértékben csökkenthetné a vírus terjedését.
Azt mondta, a kormány részéről sok ígéret elhangzott e téren, de előrelépés nem történt: a legtöbb munkavállaló csak 60%-os a táppénzt kap.

„Ünnepek előtt egyszerűen nem lehet kijönni ebből a pénzből. Nem csoda, hogy nagyon sok honfitársunk, munkavállalók, két lázcsillapítóval indítják el a napot, pont azért, hogy ne derüljön ki róluk, hogy betegek. (…) A kormány a 100%-os táppénzt mindazoknak, akik a Covidban megfertőződtek, mindazon munkavállalóknak igenis biztosítsa!” szólított fel.

Szelényi elmondta: ugyan nem járványügyi szakember, de hivatásánál fogva a betegellátásban dolgozik nap mint nap, így látja, milyen rendkívüli, óriási teher nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre. Nagyon fontosnak nevezte az egészségügy tehermentesítését.

„Ebben a küzdelemben mi vagyunk a fronton, és azt tapasztalom magam körül, hogy a kollégák erejüket megfeszítve, sokszor vállalva a fertőzés kockázatát is, mindent megtesznek a betegekért” – mondta.

Rámutatott azonban: az egészségügy aktuális átalakítása sok bizonytalanságot okoz, „a jövőt nem látjuk teljesen”.

Az elsősorban a kórházakat és a kórházi orvosokat érintő átalakítás jelen fázisában „a kórházigazgatók pillanatnyilag még nem tudják, hogy milyen munkáltatói jogkörökkel fognak rendelkezni, ki lesz a főnökük. Ez nagyon nagy baj” – hívta fel a figyelmet.

Elmondta: elhangzott, hogy a kórházigazgatók fölé 40 „úgymond szuperigazgatót” fognak kinevezni felügyeleti jogkörrel. Ez viszont „rendkívül veszélyes szituációt teremt”, hogyha egy ilyen kiélezett helyzetben a kórházigazgatók jogköreit csonkítják, illetve elbizonytalanítják őket a munkájukban.

Hiszen ők most az „utolsó védvonal”, ők a „parancsnokok”, akiknek biztosítaniuk kell a középsúlyos és súlyos Covid-pozitív betegek ellátását, koordinálni a munkaerőt és az anyagbeszerzéseket, és meghozni a helyi járványügyi intézkedéseket.

„Egy ilyen esetben a kórházigazgatók jogkörét csonkítani szerintem a védekezés eredményességét, illetve a gyógyítás eredményességét veszélyezteti” - jelentette ki.

Arra figyelmeztetett: a másik nagyon súlyos probléma a vállalkozások megszüntetése az orvosok körében, illetve a vállalkozó orvosok alkalmazásának a korlátozása.
Kiemelte: a hiányszakmákat gyakorlatilag a vállalkozó orvosok működtetik, ők biztosítják az ügyeleti és a folyamatos akut ellátást.

„Amennyiben ez a lehetőség megszűnik, akkor sajnos az akut ellátás, ügyeleti ellátás fog veszélybe kerülni. Gondolom, hogy nem kell részleteznem, hogy ennek milyen következményei lehetnek egy ilyen kiélezett helyzetben” – mondta.