Tévút a jelenlegi kormány gazdaságpolitikája

Az abonyi MSZP szervezet meghívására február 1-én a Somogyi iskola aulájában megtartott lakossági fórum vendége volt Kiss Péter országgyűlési képviselő.

A politikus bevezető előadásában az országos történéseket foglalta össze és próbálta meg azokat értékelni. Kérésének eleget téve inkább párbeszédet folytatott a jelenlévőkkel, akik nem fukarkodtak a kérdéseikkel, véleményeikkel.

Ezek közül talán a legérdekesebb Bene Lászlóé volt, aki a legégetőbb témában, a foglalkoztatással kapcsolatban érdeklődött, hogy kormányra kerülve a szocialisták miként segítenék a munkahelyteremtést? Kiss Péter válaszában elmondta, hogy első lépés a normális kormányzás megteremtése.

Szakítani kell Matolcsy úgynevezett unortodox gazdaságpolitikájával, nem lehet visszamenőleges hatályú törvényeket alkotni, európai módon kell politizálni, hitelesnek és kiszámíthatónak kell lenni. Egy ilyen országba újra jönni fog a működő tőke, ami új munkahelyeket jelent majd. Az értelmetlen közmunkaprogram helyett olyan támogatásra van szükség, ami nem sérti az emberi méltóságot és nem utolsósorban annyit is lehet vele keresni, amennyiből meg lehet élni.

Csökkenteni kell továbbá a minibálbér terheit is. Mert az nem lehet, hogy a kormány büszkén hirdeti, hogy felemelte a minimálbér összegét, miközben nettóban a töredékét sem kapják meg a dolgozók, mivel a járulékok minden elvisznek.

Átsorolásokkal, nyolc óra helyett hat órás foglalkoztatással és egyéb trükkökkel próbálják a munkaadók kijátszani a szabályokat, ami senkinek sem jó – hangsúlyozta Kiss Péter. A járulékok csökkentésével kevesebb teher lesz a munkáltatón, és több fizetés kerül a dolgozó zsebébe, többet tud elkölteni, ami egyben hozzájárul a gazdaságélénkítéshez is – fogalmazott a szocialista politikus. HH