2011. szeptember 12. 16:17

Tévúton jár a kormány

Mesterházy Attila napirend előtti felszólalásában elmondta, tévúton jár a kormány, és ezt már az MSZP frakcióján kívül így véli valamennyi a témában megszólaló közgazdász.

A szocialista párt elnöke úgy vélekedett, a kormány által választott gazdaságpolitika dilettáns, és arra kérte Cséfalvay Zoltán államtitkárt, hogy árulja el, vajon a Matolcsy György által előre bediktált 2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak vagy a minisztériumok által kiszivárogtatott 1,7 százalékkal.

Mesterházy Attila kifejtette: a gazdaságpolitika fókuszába a gazdaságélénkítést, a munkahelyteremtést kell állítani, és van értelme elindulni a zöldgazdaság irányába. Hozzátette: emellett szükség van a progresszív adózás bevezetésére és a munkára rakódó járulékok csökkentésére.

Az MSZP elnöke Cséfalvay államtitkárúr szavaira reagálva, melyek szerint az egykulcsos adó azért jó, mert a szorgalmasakat nem szabad büntetni, kijelentette, a szorgalom nem fizetésfüggő. Mint mondta, szerte az országban, például Magyarország keleti részén rengeteg nagyon szorgalmas ember dolgozik napi 12-16 órában alig bruttó százezer forintért, miközben vannak kevésbé szorgalmas emberek, akik milliós fizetéseket tudnak hazavinni.

A rendteremtéssel kapcsolatban az MSZP elnöke elmondta: forrásokat vettek el a rendőrségtől, megalázták az állományt, a Munka törvénykönyvével pedig a maradék biztonságot is el akarják venni az érintettektől.