mszp.hu
2015. április 24. 14:48

Tiltakozunk a kórház leépítése ellen

A marcali kórház 2013. január 1-től állami fenntartásba került át a marcali önkormányzattól, majd 2013 tavaszától a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház tagintézményévé szervezték át.

Így megszűnt létezni, mint önálló igazgatási és teljesítménymérési egység. Az osztályai a kaposvári kórház adott osztályai alá vannak közvetlenül rendelve, működtetésében, finanszírozásában innentől fogva a maradványelv érvényesül.

A várost ez különösen fájdalmasan érintette, hiszen pályázatok segítségével folyamatosan fejlesztette a kórházat, és az elmúlt 13 évben csak ezek önerejeként 400 milliót költött rá. A legnagyobb beruházás (1,7 milliárd forint összértékben) a műtéti tömb fejlesztése volt címzett támogatásból 2004-2005-ben a szocialista kormány idején. Két további jelentős beruházás volt még a diagnosztikai tömb és a kastélyépület rekonstrukció. A Magyar Szocialista Párt kormányzati pozícióból több alkalommal is tanújelét adta annak, hogy fontos számára egy modern és jól működő marcali kórház.

Az önállóság megszűnésének a következményei az alábbiak lettek:

  • csökkenő ágylétszám;
  • megszűnt részlegek;
  • leromlott az eszközellátottság;
  • új informatikai rendszer bevezetésekor adatok eltűnése;
  • fokozódott a szakember elvándorlás.

Általános elégedetlenség alakult ki a városban, és a térség közel 40 ezer lakosa között a marcali kórház romló ellátási színvonala, valamint amiatt, hogy egyre több esetben a távol lévő Kaposvárra kell utazni kórházi ellátásért.

Meggyőződésünk, hogy vissza kell állítani a Marcali Városi Kórház gazdasági önállóságát, valamint önálló igazgatási és teljesítménymérési egységgé szükséges átszervezni, mert a színvonalas ellátás csak ebben a formában lehetséges. Továbbá tiltakozunk a további leépítések ellen. Ennek kapcsán az MSZP helyi szervezete aláírásgyűjtésbe kezd a mai napon. Bízunk benne, hogy aláírásukkal sokan támogatni fognak minket ebben a harcban és az emberek támogatását élvezve eredménnyel tudunk fellépni a kórház megmaradása érdekében.