Tiltott állami támogatás gyanújával Brüsszelhez fordult az MSZP a Mátrai Erőmű ügyében

Tiltott állami támogatás gyanújával Brüsszelhez fordult az MSZP a Mátrai Erőmű ügyében
Brüsszelhez fordult a Mátrai Erőmű ügyében az MSZP, mert az állam egy magánszemély kötelezettségeiért állt helyt, ez pedig tiltott állami támogatásnak minősül – mondta el Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Klubrádió Esti gyors című adásában csütörtökön.

Az ügyletben „Mészáros Lőrinc járt jól, az adófizetők pedig rosszul” – mondta.

A szocialisták büntetőfeljelentést is terveznek az ügyben, és folyamatban van egy adatigénylési perük is.

Ebben a PriceWaterhouse Coopers nemzetközi tanácsadócégnek az erőműre adott értékbecslésének részletes adatait kérték ki, „mert egyszerűen elképzelhetetlen, hogy” a tanácsadó „talált olyan tételeket, ami alapján értéket állapított meg”.

Rámutatott:az adásvételtől számítva 50 milliárd forint állami forrást kellett belerakni az erőműbe, ami ennek ellenére csaknem 50 milliárd forintos veszteséget termelt.

Felidézte: Mészáros Lőrinc 4 évvel ezelőtt vette meg Magyarország második legnagyobb villanytermelő erőművét, kivett belőle 11 milliárd forintnyi osztalékot, majd két év múlva eladta 18 milliárd forintért az államnak. Az állam ezen felül visszafizette az összes olyan tagi hitelt, amit Mészáros Lőrinc érdekeltségei adtak az erőműnek; valamint tőkeemelést és további hitelt is folyósított.

„Összességében az adásvétel és az összes hitel folyósítása 75 milliárd forintjába került a magyar államnak. (…) Ehhez képest most derül ki, hogy közel 50 milliárdos veszteséget termelt a Mátrai Erőmű. (…) Egyszerűen nem értjük, hogy egyáltalán hogy lehetett pozitív vételára? (…) Inkább Mészáros Lőrincnek kellett volna az államnak fizetni, hogy az állam átvegye tőle ezt az erőművet!” – mondta a társelnök.

Egy esetleges polgári peres eljárásra vonatkozó kérdésre azt felelte: itt polgári jogi jogviszonyban Mészáros Lőrinc és az állam áll, tehát „mind a két oldalon ugyanazok állnak, az egyik oldalon Orbán Viktor áll, a másik oldalon Mészáros Lőrinc, az ugyanazt jelenti. (…) Nekünk itt keresnivalónk nincsen.”

2022-ben, a kormányváltás után lenne, de addig is, a tiltott állami támogatás európai uniós eljárása járható út, valamint büntetőfeljelentést tesznek.

A büntetőeljárásról Tóth elmondta: vannak érvényes szabályok, „csak van egy Polt Péter nevű szaki; eddig egyik ilyen típusú feljelentésünket sem engedte tovább”. Mindazonáltal tesznek büntetőfeljelentést, ha megkapnak minden részletes adatot.

Ezekért indítottak adatigénylési pert, amit első fokon megnyertek. Ha másodfokon is nyernek, megismerhetik az az ügylet összes részletét, amitnyilvánosságra fognak hozni – ígérte.

 

 

Kapcsolódó párttagok